tortownica o śr. 26cm
Składniki:
- 5 jajek,
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 200g masła lub margaryny,
- szklanka cukru,
- 1 budyń waniliowy (40g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 500g śliwek.
Miękkie
masło utrzeć do białości. Następnie dodać cukier w dwóch partiach i
utrzeć na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie
miksując masę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i
sproszkowanym budyniem. Dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy, po
czym, stale ubijając, dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wyłożyć na dno
natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm.
Śliwki umyć,usunąć pestki i przepołowione owoce ułożyć na cieście, delikatnie je wciskając. Oprószyć cynamonem.
Kruszonka:
- 100g masła lub margaryny,
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego.
Wszystko wsypać do miski, palcami razem zagniatać, aż utworzy się kruszonka. Posypać wierzch ciasta.
Piec około godziny w temp. 175-180st.
Źródło: Buduj smak
Smacznego:))
Zjadłbym całe :D
OdpowiedzUsuń