Książka ma miękką okładkę i liczy 336 stron.
Zawiera 137 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie:
- Sałatki (np. Sałata stokrotkowa dla początkujących)
- Pasty i sosy (np. Sos pokrzywowo - miętowy)
- Zupy (np. Zupa z brokuła, mniszka z babki)
- Dania główne (np. Leczo z żółtlicą i mniszkiem)
- Desery i wypieki (np. Mus czekoladowo - fiołkowy)
- Przetwory (np. Galaretka z kwiatów koniczyny)
- Napoje (np. Sok z pokrzywy)
Zaraz za spisem treści czeka nas krótkie wprowadzenie w świat chwastów, czyli krótki opis każdego z ziół, które zostało wykorzystane w książce. To bardzo przydatne, ponieważ nie każdy zna wszystkie te zioła i zdjęcie oraz jego opis na pewno wiele ułatwią. Autorka również zdradza jak je zbierać, przechowywać a następnie przetwarzać.
Większą część książki stanowią oczywiście przepisy. Każdy z nich opatrzony jest pięknym zdjęciem, które zdecydowanie jeszcze bardziej zachęca do poszukiwania chwastów i wypróbowana przepisu. Każdy przepis zawiera listę potrzebnych składników, liczbę porcji oraz szczegółowy opis przygotowania. Wiele przepisów wyda Wam się z pewnością bardzo zbliżonych do tego, co sami na co dzień gotujecie, jednak autorka wzbogaca te potrawy o odrobinę chwastów. co nadaje im nowego smaku i charakteru :)
Za przepisami znajdziemy podziękowania od autorki oraz bibliografię.
Autorka bardzo fajnie bawi się kulinarnymi eksperymentami i z wielką siłą zaraża tym swoich czytelników. Przeglądając książkę ma się ochotę od razu wybrać na spacer w celu poszukiwania potrzebnych składników. Korzystajmy więc z darów przyrody!
Literówka w tytule Ci się wstawiła :)
OdpowiedzUsuń