Przy okazji pragnę złożyć świąteczne życzenia:
Wesołych,
pełnych
nadziei i wiary
Świąt Wielkiej Nocy,
spędzonych
wśród srebrnych bazi
i
kochającej rodziny,
przy
wspólnym stole.
Składniki:
- 5 jajek,
- szklanka cukru,
- 400g mąki pszennej,
- 125 ml wody,
- 125ml oleju rzepakowego (użyłam Rapso),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki maku (użyłam Kresto),
- 3 łyżki kisielu wiśniowego,
- 1 łyżka kakao.
Wykonanie:
Jajka
ubijać z cukrem na puszystą masę (około 7 minut). Następnie zmniejszyć
obroty miksera i dodać olej oraz wodę. 350g mąki przesiać wraz z
proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do jajek. Ciasto podzielić na 4
części.
Do pierwszej dodać resztę przesianej mąki, wymieszać i od razy
wylać do formy na babkę. Ja używam silikonowej, więc nie muszę jej
niczym natłuszczać ani oprószyć.
Do drugiej części dodać kisiel,
wymieszać i wylać na pierwszą warstwę ciasta.
Do trzeciej części dodać
mak, wymieszać i wylać na drugą warstwę ciasta.
Do ostatniej porcji
ciasta dodać przesiane kakao. Wymieszać i wylać do formy.
Piec około
godziny w temp. 175st., do tak zwanego "suchego patyczka". Przed
podaniem polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Piękna - do takiej babki zawsze zaparzamy jaśminową herbatę - woda z filtra do wody na ujęciu wody jest do tego idealna.
OdpowiedzUsuńhaha też upiekłam tę babkę, po latach, ale w wersji trójkolorowej. Proporcje mam zupełnie inne, ale obydwie na pewno pyszne
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w ten świąteczny czas