czwartek, 9 marca 2017

Kostka z brzoskwiniami i solonymi orzeszkami ziemnymi

Kakaowy biszkopt, krem śmietanowy z dodatkiem brzoskwiń, rodzynek i ... solonych orzeszków ziemnych:) Takie nietypowe połączenie proponuję dzisiaj jako dodatek do filiżanki kawy. Spróbujcie, naprawdę warto! 



 foremka 25x36cm

 
Biszkopt:  
  • 6 jajek,
  • 2/3 szklanki cukru, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 170g mąki pszennej, 
  • 2 łyżki kakao.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Miksując na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać stopniowo do ubitych jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.

Krem:  
  • 500 ml śmietany 36%, 
  • 250g serka mascarpone, 
  • puszka brzoskwiń (800g), 
  • 100g solonych orzeszków ziemnych, 
  • 3 łyżki rodzynek, 
  • 3 łyżki cukru pudru.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i serka mascarpone. Dodać rodzynki, posiekane orzeszki oraz odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. Kremem przełożyć blaty ciasta.
Polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzeszkami.




                                                                       Smacznego:))
 

6 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo o wypróbuję napewno 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Na weekend jak znalazł :) Dzięki za pomysł, wygląda mega!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń