foremka 25x36cm
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 2/3 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 170g mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao.
Białka
ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Miksując
na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać do osobnej
miski wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać stopniowo do
ubitych jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do
natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25x36cm.
Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe
części.
Krem:
- 500 ml śmietany 36%,
- 250g serka mascarpone,
- puszka brzoskwiń (800g),
- 100g solonych orzeszków ziemnych,
- 3 łyżki rodzynek,
- 3 łyżki cukru pudru.
Śmietanę
ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i serka mascarpone. Dodać
rodzynki, posiekane orzeszki oraz odsączone i pokrojone w kostkę
brzoskwinie. Wymieszać. Kremem przełożyć blaty ciasta.
Polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzeszkami.
Smacznego:))
Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńOoo o wypróbuję napewno 😊
OdpowiedzUsuńSmakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńNa weekend jak znalazł :) Dzięki za pomysł, wygląda mega!
OdpowiedzUsuńCudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuń