Naleśniki:
- 2 jajka,
- 250ml mleka,
- szklanka mąki pszennej,
- sól,
- olej do smażenia.
Wszystkie
składniki przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Odstawić na 10
minut. Następnie smażyć na odrobinie oleju cienkie naleśniki, z obu
stron na złoty kolor.
Masa serowa:
- 250 ml gęstej śmietanki 30%,
- 100g sera rokpol,
- 200 g mozarelli,
- 100 g żółtego sera,
- 200g pomidorów,
- sól, pieprz,
- bazylia.
Śmietanę
bardzo mocno podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i
dodać pokruszony ser rokpol oraz starty na tarce o dużych oczkach żółty
ser. Mieszać, aż sery całkowicie się rozpuszczą. Doprawić do smaku solą
i pieprzem.
Naleśniki złożyć w trójkąty
i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Poprzekładać je
pomidorami pokrojonymi w plasterki oraz listkami bazylii. Zalać sosem
serowym. Na wierzchu rozłożyć porwaną na kawałki mozarellę. Piec około
15-20 minut w temp. 200st.
Smacznego:))
Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńMiła odmiana dla klasyki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
https://kuchniaoddwojga.blogspot.com/