czwartek, 2 lutego 2017

Naleśniki zapiekane z trzema serami

Naleśniki to świetna alternatywa zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację :) Można je podawać bez żadnych dodatków lub w wersji na słodko czy słono, jak kto lubi :) Ja zdecydowanie wolę naleśniki na słodko, jednak czasem przygotowuję je w wersji wytrawnej, tak jak dziś. Naleśniki zalane sosem serowym powstałym z trzech gatunków sera i przełożone plasterkami pomidorów. 





 
Naleśniki: 
  • 2 jajka, 
  • 250ml mleka, 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • sól, 
  • olej do smażenia. 
Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Odstawić na 10 minut. Następnie smażyć na odrobinie oleju cienkie naleśniki, z obu stron na złoty kolor.

Masa serowa:  
  • 250 ml gęstej śmietanki 30%, 
  • 100g sera rokpol, 
  • 200 g mozarelli, 
  • 100 g żółtego sera, 
  • 200g pomidorów, 
  • sól, pieprz, 
  • bazylia.
Śmietanę bardzo mocno podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dodać pokruszony ser rokpol oraz starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Mieszać, aż sery całkowicie się rozpuszczą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki złożyć w trójkąty i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Poprzekładać je pomidorami pokrojonymi w plasterki oraz listkami bazylii. Zalać sosem serowym. Na wierzchu rozłożyć porwaną na kawałki mozarellę. Piec około 15-20 minut w temp. 200st.









                                                                       Smacznego:))
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miła odmiana dla klasyki :)
    pozdrawiam!
    https://kuchniaoddwojga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń