foremka 25x36cm
Ciasto:
- 5 jajek,
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 4 łyżki przegotowanej, zimnej wody.
Całe
jajka ubijać z cukrem przez około 5-7 minut. Dodać wodę oraz olej,
krótko zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do
masy jajecznej, krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto
przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym.
25x36cm. Piec około 20-25 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na
pół.
Krem:
- 500 ml śmietanki 36%,
- 400g serka mascarpone,
- 4 czubate łyżki cukru pudru.
Śmietankę
ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodawać po
łyżce serka mascarpone. Miksować tylko chwilę, do momentu połączenia
się składników.
Poncz:
- 3 czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 8 łyżek wody,
- łyżka cukru.
Wszystkie składniki wymieszać i naponczować obydwa blaty ciasta. Jeden blat ułożyć z powrotem w blasze i posmarować dżemem.
Dodatkowo:
- 4 duże banany,
- 2 galaretki cytrynowe,
- sok z 1 cytryny,
- 80g startej czekolady.
Galaretki
rozpuścić w 700ml wrzątku, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy
galaretka zacznie lekko tężeć obrać banany ze skórki, przekroić je
wzdłuż na pół i natrzeć sokiem z cytryny. Ułożyć je ciasno na cieście,
jeden obok drugiego. Następnie zalać tężejącą galaretką i wstawić do
lodówki, by galaretka całkiem zastygła.
Wyłożyć
3/4 kremu i przykryć drugim naponczowanym blatem ciasta. Na wierzchu
rozsmarować resztę kremu, posypać startą czekoladą. Wstawić na całą noc
do lodówki.
Źródło: Gotuję, bo lubię
Smacznego:))
Wspaniałe ciasto 😊
OdpowiedzUsuńjak apetycznie! mniam:)
OdpowiedzUsuńTeż się do niego przymierzam.
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda świetnie :D
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń