foremka 35x42cm
Ciasto:
- 6 jajek,
- 10 łyżek mąki tortowej,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 400g truskawek,
- 2 łyżki kaszy manny.
Białka
oddzielić od żółtek, po czym ubić je na sztywną pianę z dodatkiem
cukru. Stale ubijając na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka, po
każdym dokładnie miksując masę. Dodać olej. Mąkę przesiać wraz z sodą
oczyszczoną. Połowę mąki dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką i
dodać resztę mąki. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką. Masę
wylać na dno formy o wym. 35x42cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Równomiernie rozsmarować i rozłożyć umyte, osuszone i przekrojone na
pół truskawki, przekrojoną stroną ku górze. Oprószyć kaszą manną. Piec
około 20 minut w temp. 180st. Zaraz po upieczeniu roladę wyjąć
truskawkami ku górze na mokrą, oprószoną cukrem ściereczkę. Zrolować
wraz ze ściereczką tak, aby warstwa ciasta z truskawkami była w środku.
Ostudzić.
Krem:
- 250g serka mascarpone,
- 400 ml śmietanki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 50g białej czekolady,
- 200g truskawek.
Śmietankę
ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone i
krótko zmiksować (odłożyć odrobinę do dekoracji). Następnie dodać
startą na dużych oczkach czekoladę i krótko zmiksować, do połączenia się
składników. Roladę rozwinąć, rozsmarować krem i wzdłuż dłuższego boku
ułożyć w rzędzie całe, odszypułkowane truskawki. Roladę ciasno zrolować,
oprószyć cukrem pudrem i udekorować pozostałą śmietanką oraz
truskawkami. Schłodzić.
Inspiracja: Ola in the kitchen
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
Super rolada :) Pyszności.
OdpowiedzUsuńFajna ta roladka i tyle truskawek które uwielbiam.
OdpowiedzUsuńNajlepsza :)
OdpowiedzUsuń