czwartek, 6 września 2018

Półkruchy jabłecznik wg przepisu Ewy Wachowicz

Dzień dobry, Kochani po dłuuuuuugiej przerwie. Mam nadzieję, że jeszcze o mnie nie zapomnieliście? :) 
Wracam do Was już na dobre z masą przepisów, które nagromadziłam i będę sukcesywnie się nimi z Wami dzielić:) 
Sezon na jabłka w pełni, więc na dobry początek szybki i pyszny Półkruchy jabłecznik według przepisu Ewy Wachowicz. Bardzo łatwy w przygotowaniu, jednak ma jedną wadę, zresztą jak wszystkie szarlotki, które robiłam, zdecydowanie za szybko się kończy! :) 




blaszka  23x33cm 

Kruche ciasto:   
2jajka+1żółtko,
500g mąki pszennej,
150g cukru,
200g masła lub margaryny,
łyżka cukru waniliowego,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki kwaśnej śmietany.


Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać obydwa cukry. Dodać  jajka, żółtko, śmietanę i pokrojoną margarynę. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3.
Większą częścią ciasta wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 23x33cm.

Nadzienie:  
1 i 1/2 kg jabłek, 
4 łyżki cukru, 
łyżeczka cynamonu.

Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Równomiernie rozłożyć na cieście, posypać cukrem oraz cynamonem.
Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nim jabłka, delikatnie sklejając brzegi. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Piec około 40-45 minut w temp. 180st. 
Podawać oprószone cukrem pudrem.



Źródło: "Ewa gotuje - szybko" 
 
 
                                                                          Smacznego:))

6 komentarzy:

  1. Super ze wrocilas z nowymi przepisami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Również się cieszę, że znowu mogę się z Wami podzielić czymś pysznym :)

      Usuń
  2. Muszę przyznać, że nigdy nie piekłam nic z przepisów Ewy, ale widzę, że szarlotka przepysznie wygląda, więc może warto się przekonać? ;)

    Mój blog kulinarny.

    OdpowiedzUsuń