sobota, 8 lipca 2017

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Po dłuższej przerwie pooooowoli będę wracała. Dziękuję Wam, że mimo braku nowych wpisów do mnie zaglądacie:) Mam nadzieję, że nadal będziecie zaglądać:) na pierwszy rzut pójdzie pyszne ciasto czekoladowe z musem truskawkowym. Szczególnie upodobał je sobie mój starszy syn:) Co by tu dużo mówić, jest pyszne. Sami spróbujcie! P.S. Wiem, że truskawki już się kończą, dlatego można użyć dowolnych owoców, także mrożonych :)




foremka 23x33cm 


Ciasto:  
  • 5 jajek, 
  • 125g masła lub margaryny, 
  • 100 ml wody, 
  • 180g cukru, 
  • 1/4 szklanka mąki pszennej, 
  • 100g gorzkiej czekolady, 
  • 100g mlecznej czekolady, 
  • 2 łyżki likieru Amaretto.

Masło, wodę, połamaną na kawałki czekoladę oraz likier zagotować i całkowicie rozpuścić. Lekko przestudzić. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać do masy czekoladowej. Dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i połączyć z masą czekoladową. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 160st. Ostudzić.

Mus truskawkowy: 
  • 500g truskawek (można użyć innych, także mrożonych owoców), 
  • galaretka truskawkowa, 
  • 150g cukru pudru, 
  • 500 ml śmietanki 30%.

Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować przy pomocy blendera na mus. Połączyć z cukrem pudrem, zagotować. Dodać galaretkę, dokładnie wymieszać i gotować około 2 minuty na małym ogniu. Całkowicie ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać mus, krótko zmiksować i wylać na upieczony spód. Wstawić na całą noc do lodówki.


Źródło: Kwestia smaku

                                                                       Smacznego:))

9 komentarzy:

  1. Wygląda genialnie.... idealne na lato i aby z klasą i dostojnie pożegnać truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i delikatne czyli tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda:-) pomyślałam też o wersji malinowej..

    OdpowiedzUsuń
  4. Truskawki z galaretką gotować 2 min. ????
    Podobno żelatyna ugotowana nie zsiądzie się, czyż nie?
    Proszę wyprowadzić mnie z błędu, jeśli w nim tkwię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że żelatyna zgęstnieje:) Zresztą widać na zdjęciu, że masa jest sztywna. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Bo,ba, wygląda mega lekko i piankowo. Mmmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto może i pięknie wygląda, ale mało kto tutaj docenia jego walory smakowe. Proste, pyszne, żaden z moich gości jeszcze nie wybrzydał! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda tak puszyście i lekko! Idealne ciacho na upalne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń