foremka 23x33cm
Ciasto:
- 5 jajek,
- 125g masła lub margaryny,
- 100 ml wody,
- 180g cukru,
- 1/4 szklanka mąki pszennej,
- 100g gorzkiej czekolady,
- 100g mlecznej czekolady,
- 2 łyżki likieru Amaretto.
Masło,
wodę, połamaną na kawałki czekoladę oraz likier zagotować i całkowicie
rozpuścić. Lekko przestudzić. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą
masę, dodać do masy czekoladowej. Dodać przesianą mąkę, dokładnie
wymieszać. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i połączyć z
masą czekoladową. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wym.
23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 160st. Ostudzić.
Mus truskawkowy:
- 500g truskawek (można użyć innych, także mrożonych owoców),
- galaretka truskawkowa,
- 150g cukru pudru,
- 500 ml śmietanki 30%.
Truskawki
umyć, usunąć szypułki i zmiksować przy pomocy blendera na mus. Połączyć
z cukrem pudrem, zagotować. Dodać galaretkę, dokładnie wymieszać i
gotować około 2 minuty na małym ogniu. Całkowicie ostudzić. Śmietankę
ubić na sztywno, dodać mus, krótko zmiksować i wylać na upieczony spód.
Wstawić na całą noc do lodówki.
Źródło: Kwestia smaku
Smacznego:))
Wygląda genialnie.... idealne na lato i aby z klasą i dostojnie pożegnać truskawki :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciacha :D
OdpowiedzUsuńPyszne i delikatne czyli tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda:-) pomyślałam też o wersji malinowej..
OdpowiedzUsuńTruskawki z galaretką gotować 2 min. ????
OdpowiedzUsuńPodobno żelatyna ugotowana nie zsiądzie się, czyż nie?
Proszę wyprowadzić mnie z błędu, jeśli w nim tkwię.
Oczywiście, że żelatyna zgęstnieje:) Zresztą widać na zdjęciu, że masa jest sztywna. Pozdrawiam
UsuńBo,ba, wygląda mega lekko i piankowo. Mmmm... :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto może i pięknie wygląda, ale mało kto tutaj docenia jego walory smakowe. Proste, pyszne, żaden z moich gości jeszcze nie wybrzydał! :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak puszyście i lekko! Idealne ciacho na upalne popołudnie :)
OdpowiedzUsuń