Składniki:
- 1 kg filetu z dorsza lub innej ryby,
- 4 duże marchewki,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 1/3 selera,
- 6 łyżek przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz,
- woda,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Rybę
umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na
złoty kolor.
Marchew i seler obrać,
zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od
smażenia ryb. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, podlać wodą dusić
około 10 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać trochę wody, dodać
przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze
około 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 warzyw, ułożyć
połowę ryb, przykryć kolejną częścią warzyw. Wyłożyć resztę ryb oraz
resztę warzyw. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w
lodówce.
Smacznego:))
Moje ulubione rybki. Pycha.
OdpowiedzUsuńa żebyś wiedziała jest coś w tym, że na Święta ta rybka smakuje najlepiej:)
OdpowiedzUsuńIdealne danie na wigilijny stół :)
OdpowiedzUsuńPychota, bardzo lubimy :D
OdpowiedzUsuńA gdzie w tym przepisie cebula,cytryna,papryka ? Smak warzyw powinien być słodko-kwaśno-ostry.Ten przepis jest niekompletny
OdpowiedzUsuńJa nie używam do tej potrawy cebuli. Cytrynę, owszem, jak ktoś lubi można skropić rybę przed smażeniem. Papryki również nie daję, pieprz wystarcza w zupełności, ale jeśli ktoś lubi to nie widzę problemu, by doprawić "po swojemu" :)
Usuńrobię bardzo podobnie-uwielbiam ją :)
OdpowiedzUsuń