sobota, 31 maja 2014

Zbiór deserów i ciast na zimno z truskawkami

Sezon na truskawki powoli się rozpoczyna, ja jutro zrobię pierwsze w tym roku ciasto ze świeżymi truskawkami, na dodatek z mojego ogródka;)) A na razie zebrałam dla Was trochę przepisów na słodkości z użyciem truskawek...


Na początek desery oraz ciasta na zimno z dodatkiem truskawek: 













































A już jutro zbiór przepisów na ciasta z truskawkami:))) 


środa, 28 maja 2014

Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami

Na krzaczkach znaleźliśmy już pierwsze truskawki, stwierdziłam więc, że nadszedł najwyższy czas, by pozbyć się zeszłorocznych zapasów z zamrażarki:)) Dlatego zrobiłam ciasto na zimno z sycącą masą z kaszy manny i kremu czekoladowego, warstwą owocową oraz lekką pianką śmietanowo - jogurtową. Wyszło smacznie, orzeźwiająco i idealnie na letnie popołudnia przy filiżance kawy:) 





Masa grysikowa: 
  • 650ml mleka,
  • 100g kaszy manny, 
  • 120g masła, 
  • 180g kremu czekoladowego, 
  • łyżka cukru, 
  • 230g herbatników. 

Na dnie blaszki o wym. 23x33 cm ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
Mleko zagotować z masłem, cukrem i kremem czekoladowym. Stale mieszając, powoli wsypywać kaszę mannę. Mieszając, gotować około 3 minuty.
Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą ciastek.
Odstawić do ostygnięcia.


Masa owocowa: 
  • 500g truskawek, 
  • 200g czerwonych porzeczek,
  • 450ml wody, 
  • 100g cukru, 
  • 90g mąki ziemniaczanej, 
  • 3 łyżki konfitury różanej. 

Truskawki i porzeczki zblendować. Odłożyć 4 łyżki musu.
Mąkę ziemniaczaną zmieszać dokładnie ze 100ml wody.
Resztę musu zmieszać z 350ml wody i cukru. Stale mieszając, wlać rozrobioną mąkę. Gotować jedną minutę. Zdjąć  z ognia, dodać dżem i wymieszać.
Gorącą masę wylać na herbatniki. Ostudzić.


Masa jogurtowa: 
  • 700ml jogurtu naturalnego, 
  • 200ml śmietanki 30%, 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 25 g żelatyny, 
  • 70ml wody, 
  • 2 łyżki konfitury różanej. 

Żelatynę rozpuścić w 70ml wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać jogurt, odłożony mus oraz konfiturę. Na koniec powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta.
Wstawić na całą noc do lodówki, by masy całkowicie stężały.
Przed podaniem udekorować truskawkami.





Źródło:  Cake Time


                                                         Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:


Milion smaków truskawekDania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
 

wtorek, 27 maja 2014

Tort komunijny

Moja pierwsza próba wykonania tortu komunijnego nie wyszła najgorzej:)) Co prawda wiele rzeczy mi nie wyszło tak jak bym chciała, ale nie mam żadnych zastrzeżeń co do smaku tortu, jedynie do moich zdolności plastycznych, a raczej ich braku:)) Tort był wystarczająco słodki, odpowiednio wilgotny, wszystkim bardzo smakował. Oczywiście polecam go na wiele różnych okazji...




Biszkopt:
  • 6 jajek, 
  • szklanka cukru, 
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia. 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm.
Piec ok. 35min w temp. 175st.
Ostudzić i przekroić na 3 równe części.


Poncz: 
  • 1/2 szklanki słodkiej herbaty, 
  • 2 łyżki soku z limonki.

 Herbatę zmieszać z sokiem.


Krem: 
  • 200g masła, 
  • 100g margaryny, 
  • 800ml mleka, 
  • 2 budynie waniliowe, 
  • szklanka cukru, 
  • 2 żółtka, 
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 100g białej czekolady, 
  • dżem z czarnej porzeczki.


W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową. Gotować 1 minutę na małym ogniu, stale mieszając. Przykryć folią, by nie utworzył się kożuch i ostudzić. Masło i margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć do białości - ok. 8-10minut. Stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, stale ucierając. Całość ucierać ok. 15-20minut. Pod koniec dodać stopioną na parze przestudzoną białą czekoladę.
Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, posmarować cienką warstwą dżemu oraz kremu, przykryć drugim blatem. postąpić tak samo. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Udekorować według uznania.









                                                                               Smacznego;))
 

niedziela, 25 maja 2014

Majowe wyzwanie blogerek - Wiosenna tortilla z białym serem i warzywami

Pogoda coraz bardziej zachęca do jedzenia lekkich dań przepełnionych dużą ilością świeżych warzyw:) Taka jest właśnie moja dzisiejsza tortilla. Lekka, dietetyczna, bez mięsa za to z dodatkiem białego sera i świeżych warzyw. Tortille sprawdzą się zarówno jako pożywne śniadanie oraz lekki obiad. Przepis dodaję do kolejnej akcji : Majowego Wyzwania Blogerek.





Tortille: 
  • 350g mąki pszennej, 
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej (użyłam Kamis), 
  • łyżka oleju rzepakowego, 
  • niepełna szklanka przegotowanej wody.

Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek.
Smażyć z obu stron na odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza.


Farsz: 
  • 250g białego sera,
  • 3 łyżki śmietany 12%, 
  • 2 łyżki mleka,
  • sól morska z pieprzem (użyłam Kamis), 
  • duży pomidor, 
  • ogórek,
  • 1/2 pęczka szczypiorku, 
  • 1/2 czerwonej papryki, 
  • główka sałaty. 

Ser rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidora umyć, pokroić w półplasterki. Ogórka obrać ze skórki również pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Wymieszać, doprawić solą z pieprzem. 
Na tortille rozsmarować trochę sera, ułożyć liście salaty i warzywa. Złożyć. 
Od razu podawać.








Wraz ze mną w akcji brali udział:

 Agata : Myszka gotuje
 Beata : Stare gary
 Justyna : Tysia gotuje
Kasia : Bake & Taste
 Marzena : Zacisze kuchenne
Natalia : Students kitchen
Patryk i Ada : Cookpl






                                                                           Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:

Piknik majowy
 

czwartek, 22 maja 2014

Ciasto porzeczkowe z masą serową

Do tego ciasta zabierałam się od jakiś 2 miesięcy i zawsze coś mi w tym przeszkodziło:)) Gdy w końcu je zrobiłam żałowałam, że czekałam na to tak długo, ponieważ okazało się po prostu przepyszne!! Ciasto jest wilgotne i niezwykle puszyste zarazem. Masa serowa oraz śmietanowa wspaniale łączą się ze słodko - kwaśnym dżemem. Ciasto piekłam już dwa razy i na pewno jeszcze wiele razy zagości an naszym stole...



Ciasto:
  • 5 jajek, 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki, 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego, 
  • 1/2 szklanki wody, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 5 łyżek kakao.

Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować, przestudzić.
Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. 
Piec około 40 minut w temp. 180st. 
Ostudzić, przekroić na pół. 


Poncz:
  • 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, 
  • 1/3 szklanki wody, 
  • 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!)

Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta. 
Posmarować połową dżemu.


Krem: 
  • 200 g masła, 
  • 500g sera z wiaderka, 
  • 5 łyżek cukru pudru. 
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem.
Naponczować i posmarować resztą dżemu.


Wierzch:
  • 500ml śmietanki 30%, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 4 łyżki serka mascarpone, 
  • 50 g startej czekolady.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu ciasta.
Posypać startą czekoladą.






Źródło: Moje wypieki


                                                               Smacznego;))

 

środa, 21 maja 2014

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Sezon na rabarbar wciąż trwa, warto wiec korzystać z tego pysznego warzywa;)) U nas najbardziej sprawdzają się kruche i ucierane ciasta z dodatkiem rabarbaru. Oto kolejna moja propozycja:) Tym razem jest to ucierane ciasto z dodatkiem oleju i jogurtu, ja dałam jogurt wieloowocowy dlatego ciasto ma nieco ciemniejszy odcień;) Ale nic mu to nie ujmuje w smaku! 




Składniki: 
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • 3 jajka, 
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szklanka jogurtu naturalnego lub owocowego, 
  • szklanka oleju rzepakowego, 
  • skórka z 1/2 cytryny, 
  • laska wanilii, 
  • 500g rabarbaru, 
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka przyprawy do kawy i deserów (użyłam Kamis). 

Wykonanie


Jajka zmiksować z cukrem, jogurtem ( u mnie wieloowocowy) i olejem. Dodać nasiona wanilii oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miksując, stopniowo dodawać do ciasta. 
Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. 
Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i zasypać cukrem oraz przyprawą do kawy i deserów. Wymieszać i równomiernie rozłożyć na cieście.
Piec około 40 minut w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem oraz przyprawą do kawy i deserów.






                                                          Smacznego;))


Przepis dodaję do akcji:

RabarbalovePiknik majowy

 

niedziela, 18 maja 2014

Norweskie bułeczki cynamonowe wg Nigelli

Wypiekania na śniadanie ciąg dalszy:)) Znowu dołączyłam do akcji, tym razem do upieczenia mieliśmy drożdżowe bułeczki z cynamonowym nadzieniem wg Nigelli. ja swoje troszkę przerobiłam, ponieważ moje nadzienie jest czekoladowo - cynamonowe. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, pięknie wyrosły i co najważniejsze wszystkim bardzo smakowały:)) Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z przepisu! 




Ciasto:
  • ok.720 g mąki pszennej, 
  • 45 g świeżych drożdży, 
  • 2 jajka, 
  • 100g cukru, 
  • 100g masła lub margaryny, 
  • 400 ml mleka, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Mąkę zmieszać z cukrem, solą i pokruszonymi drożdżami. Masło stopić. Mleko rozkłócić z jajkami. Ubijając trzepaczką dodać masło. Mieszanką zalać suche składniki. Zagnieść gładkie ciasto. 
Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na około 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 50x25cm.


Nadzienie:
  • 100g kremu czekoladowego, 
  • 50 g masła, 
  • 50g cukru, 
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów (użyłam Kamis), 
  • jajko. 
Krem czekoladowy utrzeć z masłem, cukrem i przyprawą. Masę rozsmarować na cieście. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pociąć na około 20 sztuk.
 Bułeczki ułożyć na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 23x33cm.
Posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec około 30 minut w temp. 180st.








Wraz ze mną bułeczki upiekły:




                                                                     Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:


Piknik majowy

Światowy Dzień Pieczenia - Babeczki Red velvet

Babeczki Red velvet są dość popularne i można je znaleźć na bardzo wielu blogach. Ja miałam okazję piec je po raz pierwszy:) A wszystko to dzięki akcji Światowy Dzień Pieczenia, do którego postanowiłam dołączyć! Co prawda troszkę przerobiłam oryginalny przepis na te babeczki, ale zdecydowanie wyszło im to na dobre:)) Ja swoje babeczki udekorowałam chmurką bitej śmietany i odrobiną czekolady. 




Składniki:
  • 2 jajka, 
  • 180g margaryny, 
  • laska wanilii, 
  • łyżeczka soli, 
  • szklanka cukru, 
  • 400g mąki pszennej, 
  • 200 ml jogurtu naturalnego, 
  • 3 czubate łyżki kremu czekoladowego, 
  • łyżeczka soli, 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki kakao, 
  • szczypta czerwonego barwnika.

Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać nasiona wanilii, sól oraz krem czekoladowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy na przemian z jogurtem. Na koniec dodać kakao oraz szczyptę czerwonego barwnika. 
Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości.
Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić.


Dekoracja: 
  • 200 ml śmietanki 30%, 
  • 3 łyżki serka mascarpone, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • cukier błyszczący do posypania, 
  • 20g startej czekolady.
 
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na koniec dodać mascarpone, chwilę ucierać. 
Masę przełożyć do szprycy i udekorować babeczki. 
Posypać startą czekoladą oraz cukrem błyszczącym.


                                                                     Smacznego:))

sobota, 17 maja 2014

Klasyczny tort z kremem czekoladowym

Na urodziny tatuś zażyczył sobie zwykły, klasyczny tort z kremem - bardzo czekoladowym:)) Musiałyśmy więc z mamą spełnić życzenie solenizanta i wspólnie przygotowałyśmy taki oto zwykły, ale naprawdę bardzo smaczny!! 




 Biszkopt:
  • 7 jajek, 
  • 1 i 1/3 szklanki cukru, 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki.
Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 27cm.
Piec ok. 40 minut w temp. 175st.
Ostudzić i przekroić na 3 równe części.
Nasączyć 1/4 szklanką wody oraz 1/2 szk. likieru czekoladowego.


Krem czekoladowy: 
  • 400g masła, 
  • 7 jajek, 
  • szklanka cukru, 
  • 150g gorzkiej czekolady, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 2 czubate łyżki kakao.
 
Jajka ubijać na parze przez około 12 minut, w między czasie dosypując cukier. Następnie zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i ubijać na parze jeszcze przez 5 minut. Przestudzić. 
Masło utrzeć z cukrem waniliowym, powoli dodawać utarte jajka. Na koniec dodać kakao. 
Masą przełożyć blaty tortu, wierzch udekorować przy pomocy szprycy.
Boki oprószyć pokruszoną bezą.




                                                                     Smacznego:))

 

czwartek, 15 maja 2014

Ciasto czekoladowo - orzechowe

Kilka lat temu było to jedno z najczęściej pieczonych przez mnie ciast:) Głównie dlatego, że jest łatwe w przygotowaniu, nie ma żadnych wymyślnych składników no i jest bardzo smaczne;)) Niestety przepis mi się zawieruszył i nie pamiętałam dokładnych proporcji. Jakimś cudem niedawno go znalazłam i od razu wzięłam się za pieczenie;) Zniknęło w tak błyskawicznym tempie, że "w locie" udało mi się je uwiecznić;)) Nawet mój synek, który dotąd nie lubił niczego z orzechami, zajadał kawałek po kawałku!




Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 200 g margaryny, 
  • 2 żółtka,
  • łyżka cukru waniliowego. 

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę i cukier waniliowy. Dobrze utrzeć, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym. 24x27cm.


Masa: 
  • 100g mlecznej czekolady, 
  • czubata szklanka posiekanych orzechów włoskich, 
  • 1/3 szklanki cukru, 
  • 2 białka, 
  • szczypta soli, 
  • 100g czekolady z orzechami, 
  • 2 łyżki śmietany 12%.

Białka ze solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Wsypać orzechy i rozdrobnioną czekoladę. Dokładnie wymieszać szpatułką. Masę rozłożyć na cieście.
Piec 30 min w temp. 170st. Ostudzić.
Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić na parze. Polać wierzch ciasta.







                                                                         Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:

Piknik majowy
 

środa, 14 maja 2014

Majowa Piekarnia - Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem

Wzięłam udział w kolejnej akcji, tym razem w majowej piekarni organizowanej przez Amber. Musieliśmy upiec chleb na zakwasie (dodam, że to mój pierwszy chleb na zakwasie!!) z bardzo nietypowym dodatkiem - pieczonymi ziemniakami. Jego przygotowanie było dość czasochłonne, ale dałam radę:)) Chlebek pięknie wyrósł, pojawiły się "dziury" jak trzeba i chlebek pięknie popękał. Bardzo smaczny, aczkolwiek mnie o wiele wiele bardziej smakował opieczony na grillu:)




Zaczyn: 
  • 2 łyżki zakwasu pszennego, 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • 2/3 szklanki letniej wody.

Zakwas wymieszać z przesianą mąką oraz letnią wodą. Przykryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin.


Pieczone ziemniaki:
  • 500g ziemniaków, 
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej ziołowej (użyłam Kamis), 
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu. 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Posypać solą, rozmarynem, skropić oliwą. Przełożyć na blaszkę i piec 20 minut w temp. 200st, następnie ziemniaki przemieszać i piec kolejne 20 minut w temp. 200st. Przestudzić.


Ciasto właściwe:
  • 600g mąki chlebowej, 
  • wyrośnięty zaczyn, 
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody, 
  • łyżka soli morskiej ziołowej (użyłam Kamis),
  • upieczone ziemniaki. 

Do miski wlać wodę, dodać zaczyn, przesianą mąkę. Zmieszać tylko do połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Następnie dodać sól i wyrabiać ręcznie około 6 minut. Dodać ziemniaki, wrobić je ręcznie do ciasta. Uformować kulę, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce.
Po 40 minutach ciasto złożyć jak kopertę, odstawić na kolejne 40 minut i znowu powtórzyć czynność. W sumie powtarzać 3 razy. Na koniec uformować kulę, przykryć i odstawić jeszcze na 20 minut.Wierzch oprószyć mąką, odwrócić i uformować bochenek. Obsypać mąką, włożyć do koszyka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką. Następnie włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zawinąć i wstawić na około 8-12 godzin do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąć, naciąć z wierzchu, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temp. 220st. Ostudzić.






Razem ze mną w akcji brali udział:

Ania 
Asia 
Ela 



                                                             Smacznego:))