Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka jogurtu naturalnego lub owocowego,
- szklanka oleju rzepakowego,
- skórka z 1/2 cytryny,
- laska wanilii,
- 500g rabarbaru,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka przyprawy do kawy i deserów (użyłam Kamis).
Wykonanie
Jajka zmiksować z cukrem, jogurtem ( u mnie
wieloowocowy) i olejem. Dodać nasiona wanilii oraz świeżo startą skórkę z
cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miksując,
stopniowo dodawać do ciasta.
Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną
bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm.
Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i
zasypać cukrem oraz przyprawą do kawy i deserów. Wymieszać i
równomiernie rozłożyć na cieście.
Piec około 40 minut w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem oraz przyprawą do kawy i deserów.
Smacznego;))
Przepis dodaję do akcji:
apetyczne ciacho
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiamy ciasta jogurtowe.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńdodaję do obserwowanych a ciacho niebawem wykonam!
OdpowiedzUsuńJuż sama nazwa brzmi apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:))
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie przepisy na smaczne ciasta, gdzie pomocnikiem jest mikser :)!! super fotki, zapraszam na rewizytę u mnie też coś z rabarbaru się znajdzie :)
OdpowiedzUsuńCo robie takie ciasto zawsze mam zakalec😢.Co moge robić nie tak????? Uwielbiam ciasta jogurtowe , czy kiedykolwiek mi się uda 😞?
OdpowiedzUsuń