Biszkopt:
- 6 jajek,
- szklanka cukru,
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm.
Piec ok. 35min w temp. 175st.
Ostudzić i przekroić na 3 równe części.
Poncz:
- 1/2 szklanki słodkiej herbaty,
- 2 łyżki soku z limonki.
Herbatę zmieszać z sokiem.
Krem:
- 200g masła,
- 100g margaryny,
- 800ml mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- szklanka cukru,
- 2 żółtka,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 100g białej czekolady,
- dżem z czarnej porzeczki.
W szklance mleka rozrobić budynie, dodać
mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą
masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się mleko
wlać masę budyniową. Gotować 1 minutę na małym ogniu, stale mieszając.
Przykryć folią, by nie utworzył się kożuch i ostudzić. Masło i margarynę
o temperaturze pokojowej utrzeć do białości - ok. 8-10minut. Stopniowo
dosypywać cukier. Następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, stale
ucierając. Całość ucierać ok. 15-20minut. Pod koniec dodać stopioną na
parze przestudzoną białą czekoladę.
Pierwszy
blat ciasta nasączyć ponczem, posmarować cienką warstwą dżemu oraz
kremu, przykryć drugim blatem. postąpić tak samo. Przykryć ostatnim
blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować
kremem. Udekorować według uznania.
Smacznego;))
piękna dekoracja:)
OdpowiedzUsuńPiękny :) że smaczny nie mam żadnych wątpliwości!
OdpowiedzUsuńSuper wyszedł i jaka fajna dekoracja :)
OdpowiedzUsuńJeśli o mnie chodzi to torcik bardzo ładny :) bo smaczny to na bank :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:))
OdpowiedzUsuńWspaniały tort! :)
OdpowiedzUsuńzjawiskowy!
OdpowiedzUsuńsuper tort, masz zdolności
OdpowiedzUsuńDziękuję, Alinko a ja mam wręcz odwrotne wrażenie;))
OdpowiedzUsuń