Składniki:
- 125g masła lub margaryny,
- 2 jajka,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- łyżka octu balsamicznego,
- 2 łyżki konfitury z czarnej porzeczki,
- 5 łodyg rabarbaru,
- 200g truskawek,
- 100g jagód.
Wykonanie
Miękkie
masło utrzeć z cukrami do białości. Kolejno dodawać jajka na przemian z
przesianymi mąkami wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko oraz ocet
balsamiczny. Na koniec dodać konfiturę.
Ciasto przelać do natłuszczonej
i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm.
Rabarbar oczyścić i
pokroić w kostkę, jeżeli mamy świeże truskawki to również je pokroić na
ćwiartki. Mrożone rozmrozić i odsączyć. Owoce rozsypać równomiernie na
cieście.
Piec około 44-45 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
Fajne ciacho. Muszę coś upiec w weekend z rabarbarem :-)
OdpowiedzUsuńPiękne to ciasto :) Zjadłabym!
OdpowiedzUsuńCudowne :)
OdpowiedzUsuńPiękne, proste i z pewnością pyszne
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Widać że pyszne, narobiłas mi smaka
OdpowiedzUsuńJa już widzę, że oderwać bym się nie mogła... :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! :) Z chęcią wypróbuję Twój przepis :) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńU mnie dopiero kompot rabarbarowy zaliczony, ciasto będę piekła we wtorek jako prezent imieninowy. Dlaczego nie wypróbować nowego przepisu ?
OdpowiedzUsuńPyszności. Prostota i elegancja w jednym :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje, Madziu dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam rabarbar :) mniam