Składniki:
- 250g filetu z kurczaka,
- ciasto francuskie,
- 100g pieczarek,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki,
- 50g wędzonego boczku,
- jajko,
- 100ml śmietany 18%,
- sól,
- biały pieprz,
- 50g startego oscypka,
- 2 łyżki posiekanego szczypioru.
Wykonanie
Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką kółka.
W połowie kółek kieliszkiem wyciąć otworki. Jajko rozkłócić, posmarować
całe kółka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć
krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie
posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 5 minut.
Następnie piec
około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st.
Mięso
umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, krótkie paski. Boczek pokroić w
kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w
kostkę grzyby. Oprószyć do smaku solą i białym pieprzem. Dusić około
5-8 minut na małym ogniu.
Zdjąć z ognia,
lekko przestudzić, dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i
posiekany szczypior. Wymieszać.
Masę nakładać do upieczonych kokilek.
Posypać startym oscypkiem.
Od razu podawać.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
ale cudo! Musi smakować wyśmienicie, obowiązkowo na mojej liście do zrobienia!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy. Raz skorzystałam z jednego i tak mi pozostało. Po prostu mi zaraziłaś pasją do gotowania swoimi przepisami. ;) A ten przepis jest świetny, na pewno go wykorzystam.
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga : http://wybuchowakuchniajusti.bloog.pl/
Pozdrawiam, Justyna. :)
Spapuguję i zrobię podobne na urodziny Córci, do tego jeszcze przydałoby się coś oryginalnego do popicia.
OdpowiedzUsuńMoże zaproponujesz coś? Oprócz czerwonego barszczu :-)
Aniu a może chłodnik z botwinki? bardzo się cieszę, że przepis się podoba;))
Usuńświetna przekąska:)
OdpowiedzUsuńpięknie ci wyrosło ciasto,,,,apetycznie to wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
OdpowiedzUsuń