Lekki biszkopt z dodatkiem maku, delikatna i zarazem puszysta masa serowa oraz pyszna domowa konfitura. Całość wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Ciasto idealne na Święta, urodziny i bez okazji :)
foremka 25x36cm
Ciasto:
- 6 jajek,
- szklanka mąki pszennej tortowej,
- 1/2 szklanki cukru,
- szklanka maku (użyłam Mak mielony BackMit),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżeczki przegotowanej zimnej wody.
Żółtka
utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia oraz suchy mak i wodę. Wymieszać. Białka ubić na sztywno,
dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę
o wym. 25x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w
temp. 180st. Ostudzić i przekroić.
Masa serowa:
- 1 kg gęstego serka waniliowego z wiaderka,
- szklanka cukru,
- 250g masła lub margaryny,
- 3/4 szklanki letniego mleka,
- 4 czubate łyżeczki żelatyny,
- 2 łyżki cukru waniliowego.
Żelatynę
namoczyć w mleku. Następnie podgrzewając na małym ogniu i stale
mieszając, dokładnie rozpuścić. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z
dodatkiem cukrów. Stale ucierając, dodawać porcjami ser. Do
przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy, po czym
dodać całą żelatynę do masy serowej i krótko zmiksować.
Dodatkowo:
- słoik konfitury z czarnej porzeczki,
- 100g płatków migdałowych.
Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować 3/4 masy serowej i
przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować konfiturą. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę
serową. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, przestudzić i
posypać wierzch ciasta. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
Smacznego:))
Madziu pyszne ciasto, chętnie zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tym cieście od pierwszego wejrzenia.
OdpowiedzUsuńmmm.. pyszności :) ciasto wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńssuper ciasto zapraszam na bloga
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto! Chętnie bym zrobiła kawę i zjadła kawałek :D
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie, ale moglaby Pani przynajmniej podac źródło lub napisać skAd przepis został zmodyfikowany :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGdy czerpię skądś inspirację to zawsze zamieszczam źródło. Tym razem przepis stworzyłam sama dla własnych potrzeb i nie przeglądałam czy na którymś blogu jest już coś podobnego. Pozdrawiam :)
UsuńCudowne ciacho :D
OdpowiedzUsuń