foremka 24 x 24cm
Biszkopt:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Białka
oddzielić od żółtej i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier. Następnie, ubijając na wolnych obrotach,
dodawać kolejno żółtka na przemian z przesianą mąką wraz z proszkiem do
pieczenia. Na koniec dodać kakao, olej i mleko, krótko zmiksować. Ciasto
przelać do formy o wym. 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.
Krem:
- 500ml śmietanki 30%,
- 250g serka mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- laska wanilii.
Żelatynę
rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę
ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, Następnie dodać serek
mascarpone i ubijać krótko, do połączenia się składników. Żelatynę
zahartować kilkoma łyżkami kremu, po czym dodać ją do reszty kremu.
Krótko zmiksować.
Polewa:
- 100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady,
- 50g masła,
- 3 łyżki mleka,
- łyżeczka oleju.
Czekolady połamać na kawałki, dodać resztę składników i stopić na małym ogniu, często mieszając. Ostudzić.
Na
pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremu, wylać połowę tężejącej
polewy, po czym ciasto schłodzić. Następnie polewę pokryć pozostałym
kremem. Przykryć drugim blatem ciasta i polać resztą polewy. Ciasto
schłodzić.
Źródło: Arabeska waniliowa
Smacznego:))
Wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńCzy mi się wydaje czy w masie po środku jest coś Jeszcze?
OdpowiedzUsuńTak, jest warstwa polewy czekoladowej :)
UsuńJa daje masę kajmakowa😊
UsuńPolewa jest miedzy kremami
UsuńWygląda pysznie :) a co zrobić z tą laską wanilii nie mogę nigdzie doczytać ????
OdpowiedzUsuńUps, zapomniałam napisać, już edytuję przepis. Nasiona z wanilii dodajemy oczywiście do śmietanki wraz z serkiem mascarpone :)
UsuńCo zrobić z laską wanilii?
OdpowiedzUsuńA co z tą laską wanilii zrobić?
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne...
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńBiszkopt mi nie wyrósł co robię nie tak wszytko zrobiłam jak w przepisie ;-(
OdpowiedzUsuńCóż, różne mogą być przyczyny czasem zbyt długo ubijamy ciasto i wtedy nam opada podczas pieczenia, a czasem możemy mieć gorszy dzień i nie wyjdzie;) Mi np.tutaj wyszedł idealny, dziś robiłam według tego samego przepisu i nie wyrósł:) Następnym razem na pewno się uda! Pozdrawiam:)
UsuńPo dodaniu do piany mąki i jajek mieszaj delikatnie łyżką, nie mikserem, wtedy na pewno wyrośnie
UsuńDokładnie 😉 za pierwszym razem nie wyszło ale teraz mieszałam pianę z resztą składników łyżką i pięknie wyrósł.
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam www.drink2pij.blogspot.com
Dobre, ale:
OdpowiedzUsuńNie potrzebna żelatyna robi z masy kluche taką galarete
Przepis chaotycznie napisany najpierw robię masę z kupa zelatyny i czekam aż masa z czekolady ostygnie i poleje nią zsiadnieta już mase bo to chwilę przecież trwa a później to można przecież zamiast rozsmarowac to pokroić w kostkę i poukładać
Masę z żelatyna, którą użyjemy jako drugą zostawiamy w temp. pokojowej, zaś ciasto polane polewą wstawiamy do lodówki na jakieś 5 minut. To wystarcza, by polewa nieco zastygła a odstawiona masa nie zdąży zastygnąć.
UsuńPieknie wyglada
OdpowiedzUsuńRobiłam, jest przepyszny ! :) Gościom aż się uszy trzęsły, tak im smakowało :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam oryginał to też zapewne jest pyszne!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie:)
Co to znaczy zahartować żelatynę???
OdpowiedzUsuńCzyli dodać do niej jakieś 2-3 łyżki masy śmietanowej i dopiero potem dodać żelatynę do pozostałej śmietany. Dzięki temu jest mniejsze ryzyko tego, że krem się zważy.
UsuńWitam! A jesli bym chciala zrobic na standardowa duza blache to jakie proporcje... prosze o odpowiedz
OdpowiedzUsuńNa blaszkę 25x36:
UsuńBiszkopt:
7 jajek,
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao,
3/4 szklanki cukru,
3 łyżki mleka,
2 łyżki oleju rzepakowego.
Krem:
800ml śmietanki 30%,
300g serka mascarpone,
6 łyżek cukru pudru,
4 łyżeczki żelatyny,
laska wanilii.
Polewa:
150g mlecznej i 150g gorzkiej czekolady,
80g masła,
4 łyżki mleka,
łyżeczka oleju.
Czy krem do ciasta wyjdzie bez żelatyny ? Mogłabym to ewentualnie czymś zastąpić ?
OdpowiedzUsuńBez żelatyny wyjdzie jeśli użyjemy śmietanki 36% można dać też dla pewności śmietan-fix.
Usuńsuper dzięki bardzo :D
Usuńmuszę się w końcu zebrać i upiec to ciasto.
OdpowiedzUsuńUpieczone, gotowe, chłodzi się w lodówce i już slinka wszystkim leci wyszło wszystko idealnie. Achhh Jeszcze 5 minut i uczta ;-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało:))
UsuńCzy zamiast zelatyny mozna DAC galaretke
OdpowiedzUsuńMożna :)
Usuńza pierwszym razem tez upiekło się niskie i nie było jak go przekroic; ale za drugim razem ubijalam i miksowalam duzo krocej i upieklo sie odpowiednio wysokie; i jest przepyszne!!!!
OdpowiedzUsuńczy to bez roznicy jaka sie wezmie smietane ? ja wzielam łaciata w kartoniku i po dodaniu mascarpone sie zwarzyla
OdpowiedzUsuńJa do mascarpone i smietany dodaję rozpuszczoną białą czekoladę i wtedy wszystko dobrze się trzyma.
OdpowiedzUsuńW przepisie jest podane by make polaczyc mikserem co jest kompletna bzdura bo wtedy biszkopt klapnie i nigdy nie wyrosnie puszysty...
OdpowiedzUsuńJa zawsze tak robię i jeszcze nigdy biszkopt mi nie oklapł :) Każdy ma swoje sposoby i przekonania a ja nie kombinuje i zawsze się udaje:) Pozdrawiam
Usuń*nie kombinuję :)
Usuń