Spód:
- 250g kakaowych herbatników,
- 90g masła.
Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek, krótko zmiksować. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 21cm.
Masa serowa:
- 1kg białego półtłustego sera,
- 350g cukru,
- 3 jajka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 150g białej czekolady,
- 300g czerwonej porzeczki (mogą myć mrożone),
- 5 łyżek ajerkoniaku.
Czekoladę połamać na kawałki, stopić na
parze, dodać likier, wymieszać i ostudzić. Biały ser zmielić, dodać
cukier oraz jajka, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz przestudzoną
czekoladę. Krótko zmiksować.
Połowę masy przełożyć do formy. Następnie rozłożyć porzeczki (mrożone rozmrozić i odsączyć), przykryć resztą ciasta.
Piec około 90 minut w temp. 150st. Ostudzić i polukrować.
Sernik przechowywać w lodówce.
Źródło: Przepisy.net
Smacznego;))
wygląda obłędnie :) a mogą być porzeczki z konfitury lub kompotu ?
OdpowiedzUsuńAsiu mogą być, tylko te z kompotu radzę dobrze odsączyć;)
UsuńKAMA
OdpowiedzUsuńPewnie był pyszny;-) nigdy jeszcze nie piekłam sernika z białą czekoladą, czas to zmienić;-) rozumiem, że ser w wiaderku również się nadaje?
Szczerze mówiąc nie jestem zwolenniczką serków w wiaderku, jeśli już to naprawdę dobry:) Żeby nie był za rzadki. A sernik naprawdę pyszny!
UsuńPysznie wyglądają te porzeczki zanurzone w masie serowej :)
OdpowiedzUsuńŚwietna kombinacja smaków :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuń