czwartek, 3 kwietnia 2014

Ciasto chałwowe - II wersja

Jednym z najczęściej wyszukiwanych przez Was przepisów jest Ciasto chałwowe. Przyznam, że to jedno z naszych ulubionych ciast;)) Jego ogromna zaletą jest to, że jest bardzo łatwe w wykonaniu a naprawdę smaczne! Dziś przedstawiam Wam zupełnie inna, choć równie smaczną wersję ciasta czekoladowego z chałwą. Ciasto jest wilgotne a masa naprawdę bardzo chałwowa;)) Jednak porównując oba przepisy chyba raczej wyprałabym starą wersję ciasta chałwowego:) 




Ciasto: 
  • 4 jajka, 
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 
  • 3/4 szklanki mleka, 
  • 3 łyżki kakao, 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • łyżka octu. 

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać olej oraz sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mleko. Na sam koniec dodać ocet.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm.
Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i w razie potrzeby ściąć wybrzuszenie tak, by biszkopt był idealnie równy.

Poncz:
  • 1/2 szklanki wrzątku, 
  • łyżka kawy rozpuszczalnej, 
  • łyżka kakao, 
  • łyżka cukru pudru.

We wrzątku rozpuścić kawę, kakao i cukier. Lekko przestudzić. Ponczem nasączyć ciasto.

Masa chałwowa: 
  • 300g chałwy, 
  • 400g jogurtu naturalnego greckiego, 
  • 250g serka mascarpone, 
  • 300 ml śmietanki 36%, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 3 łyżki miodu, 
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny, 
  • 50 g gorzkiej czekolady, 
  • 2 łyżki śmietany 18%.

Śmietankę zmiksować na sztywno. Dodać serek mascarpone, jogurt, miód, cukier oraz pokruszoną chałwę.
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wrzątku, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Miksując, powoli wlewać żelatynę do masy chałwowej.
Gotową masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować. Schłodzić.
Czekolady stopić wraz ze śmietaną na parze. Przestudzić i zrobić na cieście esy-floresy.
Ciasto wstawić do lodówki.



 Źródło: My man's kitchen 

                                                                         Smacznego:)
 

5 komentarzy:

  1. Genialnie to wygląda! Lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany... chciałabym się w nie wgryźć ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję;) Emcia nie widzę problemu:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda i jak czytam przepis to jestem pewna że by nam smakowało, będę musiała kiedyś upiec :D

    OdpowiedzUsuń