Biszkopt:
3 jajka,
4 łyżki mąki tortowej,
2 łyżki cukru.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 10-15min w temp. 175st.
Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę i zrolować. Odstawić do ostygnięcia.
Krem:
szklanka śmietanki 30%,
3 łyżki cukru pudru,
łyżka cukru waniliowego,
1/2 torebki pomarańczowej galaretki,
2 łyżki dżemu z jagód lub borówek,
200g świeżych jagód.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz cukier waniliowy - 3 łyżki odłożyć do dekoracji. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietanki, krótko zmiksować.
Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem, posypać jagodami (kilka odłożyć do dekoracji). Rozsmarować śmietanowy krem, delikatnie zrolować. Udekorować pozostałą śmietanką, jagodami i miętą. Roladkę wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji: