sobota, 3 grudnia 2016

Tort Marcinek wielowarstwowy z kremem śmietanowym

Ten przepis od pół roku czekał na to, aż go opublikuję:) W końcu nadszedł jego czas :) Pracochłonny, ale niesamowicie pyszny tort przełożony kremem śmietanowym. Idealnie sprawdzi się także podczas Świąt Bożego Narodzenia czy w Sylwestra. Naprawdę jest wart poświęconego czasu :)




Ciasto: 
  • 6 jajek, 
  • 300g masła, 
  • 15 czubatych łyżek mąki tortowej, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • łyżka cukru waniliowego.
Masło stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ucierając, powoli dodawać stopione, przestudzone masło. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do żółtek. Krótko zmiksować. W osobnej misce ubić na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli. Dodać do masy z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 26cm. Ułożyć na dużej blasze do pieczenia. Następnie na dany okrąg wyłożyć dwie łyżki ciasta i równomiernie rozsmarować. piec około 5-7 minut w temp. 190st. Ostudzić. Powtarzać czynność tak długo, aż zużyjemy cale ciasto. Powinno wyjść około 10 placków.

Krem: 
  • 1200 ml śmietany 30 lub 36% (najlepiej dać pół takiej, pół takiej), 
  • 2/3 szklanki cukru pudru, 
  • sok z 1 lub 1/2 cytryny.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny (ewentualnie może być skórka z cytryny). Kremem przełożyć placki oraz wierzch i boki ciasta. Dowolnie udekorować.








                                                                   Smacznego:)) 
 

10 komentarzy:

  1. uwielbiam takie ciasta ja w tym roku pieklam "Napoleona" 16 warstwowego :) a przepis sobie zapisze i na pewno kiedyś zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie efektowny. Łał!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najwiekszym moim bledem jest to ze wieczorami oglądam takie cudowne wypieki! Już bym cos zjadla A twój tort wygląda tak lekko ze ja poproszę kawalek

    OdpowiedzUsuń
  4. zamiast piec placki biszkoptowe można użyć herbatników :) i też będzie smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety efekt będzie już zupełnie inny. Właśnie te placki nadają ciastu całego smaku :))

      Usuń
    2. To nie sa placki biszkoptowe.

      Usuń
  5. Dla takiego efektu warto się napracować :) Wygląda przepysznie i bardzo ładne zdjęcia zrobiłaś. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bajkowo. Tyle warstw to musi być pracochłonny.

    OdpowiedzUsuń