Składniki:
- 500g truskawek (mogą być mrożone),
- 500ml śmietanki 30%,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 4 łyżeczki cukru,
- galaretka truskawkowa,
- 4 łyżki herbaty liściastej Poziomkowa Etiuda (użyłam marki Czas na herbatę),
- 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady, czekoladowe serduszka do dekoracji.
Wykonanie
Galaretkę
rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. W 3 dużych pucharkach rozłożyć
oczyszczone lub rozmrożone truskawki. Zalać galaretką. Wstawić do
lodówki, by galaretka całkiem zastygła.
W między czasie przygotować masę
herbacianą. Śmietankę wymieszać z cukrem i herbatą, podgrzać, lecz nie
gotować! Odstawić na około 15 minut.
Następnie przecedzić przez sito do
garnka. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Odstawić na 5 minut i
dodać do przecedzonej masy. Często mieszając, podgrzewać tak długo, aż
żelatyna się rozpuści, nie gotować! Przestudzić, dodać startą lub
posiekaną czekoladę. Rozlać do pucharków.
Wstawić do lodówki, by masa
całkiem zastygła.
Udekorować czekoladowymi serduszkami.
Smacznego:))