foremka 25 x 36 cm
Składniki:
- szklanka cukru,
- 250g masła lub margaryny,
- 5 jajek,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 4 łyżki żelatyny,
- 2 szklanki mleka,
- 1 budyń wiśniowy,
- 3 galaretki wiśniowe,
- słoik kompotu z wiśni.
Wykonanie
Żelatynę
rozpuścić w szklance wody, odstawić na 5 minut. Dodać szklankę
gotowanego mleka. Dokładnie wymieszać, aż żelatyna całkowicie się
rozpuści i ostudzić.
W 1/3 szkl. mleka
rozrobić budyń. Pozostałe 2/3 szkl. mleka zagotować, stale mieszając
wlać rozrobiony budyń i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Ostudzić.
Miękką margarynę utrzeć z
cukrem do białości, stale ucierając dodawać kolejno po 1 żółtku. Do masy
dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i wlać zimną żelatynę. Krótko
zmiksować. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać kakao.
Na blaszkę wylać najpierw jasną, potem ciemną masę. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Jedną galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić.
Białka
ubić na sztywną pianę i wymieszać z ostudzoną galaretką. W pianę
nawrzucać odsączone wiśnie. Wylać na ciemną masę.Schłodzić.
Pozostałe
dwie galaretki zalać 2 szklankami wrzątku, przestudzić. Na cieście
rozłożyć trochę odsączonych wiśni i zalać tężejącą galaretką. Schładzać
najlepiej całą noc.
Smacznego;))
Pyszne i zachęcająco wygląda.
OdpowiedzUsuńMniam pyszne ciacho :-) lubię takie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńJaka puszysta ta pianka, wiśniowe wypieki są pyszne.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie mmm :)
OdpowiedzUsuńJak wygląda tak też smakuje pyszne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
Usuńnajpierw wlewamy jedną masę i wkładamy do lodówki, a następnie kolejną czy dwie od razu ?
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie po wylaniu pierwszej masy schłodzić co najmniej pół godziny dopiero wtedy wylać drugą masę:)
UsuńCzy ta masa po dodaniu żelatyny się nie zważy ?
OdpowiedzUsuńPowoli dodajemy przestudzoną żelatynę i nic się nie zważy:)
UsuńJuz cale w lodowce stoi. Zobaczymy pozniej co mi z tego wyszlo ;) trzymajcie kciuki !
OdpowiedzUsuńMmmm nie moge sie doczekac
W jakiej wodzie rozpuścić żelatynę?
OdpowiedzUsuńW gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę.
UsuńŻelatynę na początku łączymy ze szklanką gotowanego mleka. Zatem później do utartej margaryny dodajemy tą żelatynę z mlekiem?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
Usuń