Ciasto:
- 300g mąki pszennej,
- 120g mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 100g cukru pudru,
- 125 g margaryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę. Zagnieść gładkie
ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Następnie wylepić dno i lekko boki formy o wym. 25x36cm.
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek grójeckich ChOG,
- 3 szklanki soku jabłkowego,
- szklanka białego wina,
- 250g cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 2 budynie waniliowe.
Wierzch:
- 400g śmietanki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 150ml ajerkoniaku,
- łyżka żelatyny.
Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku,
przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Powoli
wlewać zimną żelatynę oraz ajerkoniak. Masę rozprowadzić na wierzchu
ciasta. Schłodzić, by masa stężała.
Smacznego:))
Ta szarlotka wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńNadzienie musi być pyszne.
Czy można wiedzieć co to za jabłka?
Nigdy o nich nie słyszałam a mam duży targ blisko domu.
Można dać inne czy to wyjątkowe jabłka?
to jabłka z nazwą chronioną z centrum mazowsza. To nazwa chroniona tak jak "oscypki" gdyż ze względu na pochodzenie mają unikalny smak. Grójec jest jednym z największych producentów jabłek w Europie
UsuńWspaniałe!! Ma w sobie wszystko co lubię !
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńMadziu, mega smaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńI znowu kusisz, ciasto obłędne.
OdpowiedzUsuńBardzo elegancki jabłecznik, w wersji tylko dla dorosłych :)
OdpowiedzUsuń