środa, 19 marca 2014

Nutelka - ciasto z brzoskwiniami, kremem, czekoladą i truskawkową pianką

Gdy mam tylko trochę więcej czasu i okazję to lubię upiec jakieś wyjątkowe ciasto. Taka jest właśnie Nutelka. Przepis ten znalazłam w zeszycie mojej teściowej i odkąd zrobiłam je po raz pierwszy towarzyszy nam na wszystkich uroczystościach rodzinnych:) Na pierwszy rzut oka wydaje się, że ciasto jest dość pracochłonne, jednak w rzeczywistości idzie naprawdę sprawnie;))




Biszkopt:
  • 7 jajek, 
  • 5 łyżek cukru, 
  • 5 łyżek mąki pszennej,  
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • łyżka octu, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ocet. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 27x35cm.
Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st.
Ostudzić i przekroić na 2 jednakowe blaty.

Dodatkowo:
  • 3/4 l mleka, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 2 żółtka, 
  • 3 łyżki cukru waniliowego, 
  • 150g masła, 
  • duża puszka brzoskwiń, 
  • 2 galaretki brzoskwiniowe, 
  • 400g kremu czekoladowego, np. Nutelli, 
  • 1 andrut, 
  • opakowanie okrągłych biszkoptów.
W trosze mleka rozrobić żółtka i mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Rozrobione mąki wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń, po czym ostudzić.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę. Do pozostałego soku brzoskwiniowego dolać 1 i 1/2 szklanki wody i zagotować. Wsypać galaretki, gdy zaczną tężeć dodać owoce.
Nutellę podgrzać na parze, dodać pokruszonego andruta, wymieszać.

Wierzch:
  • 350ml śmietanki 30%, 
  • galaretka np. truskawkowa, 
  • starta czekolada. 

Na 1 blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyłożyć galaretkę z brzoskwiniami i przykryć 2 blatem ciasta.
Rozsmarować Nutellę, schłodzić.
Wyłożyć resztę kremu i ułożyć równo biszkopty.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, miksując powoli dodawać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopty. Schłodzić.
Posypać startą czekoladą.




                                                         Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:

Ciasta przekładańce
 

27 komentarzy:

  1. ciasto wygląda bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany! Jak ta nutelka wygląda! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! :)
    Zapraszam do mnie. Pojawił się nowy post :)
    www.dreamerfrompoland.blogspot.com
    Love,
    Loli xx

    OdpowiedzUsuń
  4. Powtórzę za Małgorzatą : dzieło sztuki !
    Na pewno wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda tak bardzo bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O łał! Wygląda fantastycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Magda ciasto wygląda fantastycznie :) takie dostojne, idealne na specjalne okazje :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję Wam bardzo:)) A ciasto naprawdę polecam, jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale! : )
    Bardzo eleganckie to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciacho ze zdjęcia mnie zauroczyło, więc musiałam je upiec. Jest przepyszne, ślicznie się prezentuje i cudownie smakuje różnorodnością warstw, polecam bardzo. Rewelacyjny blog, często tu zaglądam, podziwiam i korzystam. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję;) Bardzo się cieszę, że wypróbowałaś mój przepis i że ciasto smakowało:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Chodzi o andrut ten duży okrągły bądź kwadratowy?:)

    OdpowiedzUsuń
  13. A czy wszystkie warstwy układa Pani w formie? Bo jak patrzę na zdjęcie to ciasto wydaje się dużo wyższe niż forma. Dziękuję z góry z odpowiedź;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, wszystkie warstwy układać w formie. Mam dość wysoką foremkę, aczkolwiek rzeczywiście ciasto wystaje ciut ponad formę, ale spokojnie, nic nie wypływa:);)

      Usuń
  14. witam czy warstwa 2 biszkoptu z galaretką nie ''rozwarstwia się'', ciasto wygląda wspaniale chce zaskoczyć moich gości na imieninach podając je zamiast tortu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nic się nie rozwarstwia;) Ciasto śmiało można przygotować w formie tortu. Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Witam jesli chodzi o mase budyniowa pisze ze mleko zagotowac z cukrami ale w przepisie podane jest tylko cukier waniliowy. Robilam juz kiedys podobna mase budyniowa I oprocz cukru wniliowego dodawalo sie zwykly cukier I drugie pytanie do smietanki pisze zeby dodac cukier puder ktory nie jest wymieniony to ile naley go dadac?

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam
    ciasto mi wyszło nie za ciekawe . Tyle lat piekę i mogłam się domyslać,że NIGDY nie kładziemy biszkopta na galaretkę. Na chłopski rozum -to się nie utrzyma..więc warstwy odklajają się . Wygląda to paskudnie
    Mało tego mam dużo więcej kremu niż pani na zdjęciu . Ledwo przykryło biszkopty. Ogólnie ciasto smaczne,ale niestety rozwala się na 3 części

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, ja piekę je od wielu lat i nigdy nic mi się nie odklejało i nie rozwarstwiało, co zresztą widać na zdjęciu. Miała Pani więcej kremu a mimo to z trudem przykryło biszkopty?? Coś mi tu nie pasuje. Pozdrawiam

      Usuń