Biszkopt:
- 7 jajek,
- 5 łyżek cukru,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżka octu,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ocet. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 27x35cm.
Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st.
Ostudzić i przekroić na 2 jednakowe blaty.
Dodatkowo:
- 3/4 l mleka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru waniliowego,
- 150g masła,
- duża puszka brzoskwiń,
- 2 galaretki brzoskwiniowe,
- 400g kremu czekoladowego, np. Nutelli,
- 1 andrut,
- opakowanie okrągłych biszkoptów.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę. Do pozostałego soku brzoskwiniowego dolać 1 i 1/2 szklanki wody i zagotować. Wsypać galaretki, gdy zaczną tężeć dodać owoce.
Nutellę podgrzać na parze, dodać pokruszonego andruta, wymieszać.
Wierzch:
- 350ml śmietanki 30%,
- galaretka np. truskawkowa,
- starta czekolada.
Na 1 blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyłożyć galaretkę z brzoskwiniami i przykryć 2 blatem ciasta.
Rozsmarować Nutellę, schłodzić.
Wyłożyć resztę kremu i ułożyć równo biszkopty.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, miksując powoli dodawać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopty. Schłodzić.
Posypać startą czekoladą.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
ciasto wygląda bajecznie:)
OdpowiedzUsuńO rany! Jak ta nutelka wygląda! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńto nie ciasto - to dzieło sztuki!
OdpowiedzUsuń:)
Pychotka ;D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie. Pojawił się nowy post :)
www.dreamerfrompoland.blogspot.com
Love,
Loli xx
Wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńPowtórzę za Małgorzatą : dzieło sztuki !
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję !
wygląda tak bardzo bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńO łał! Wygląda fantastycznie! :D
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńMagda ciasto wygląda fantastycznie :) takie dostojne, idealne na specjalne okazje :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo:)) A ciasto naprawdę polecam, jest pyszne!
OdpowiedzUsuńcudowna piętrówka :)
OdpowiedzUsuńo rany ale cudo,,,
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! : )
OdpowiedzUsuńBardzo eleganckie to ciasto!
Ciacho ze zdjęcia mnie zauroczyło, więc musiałam je upiec. Jest przepyszne, ślicznie się prezentuje i cudownie smakuje różnorodnością warstw, polecam bardzo. Rewelacyjny blog, często tu zaglądam, podziwiam i korzystam. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Bardzo się cieszę, że wypróbowałaś mój przepis i że ciasto smakowało:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńChodzi o andrut ten duży okrągły bądź kwadratowy?:)
OdpowiedzUsuńTak dokładnie o to chodzi:)
UsuńA czy wszystkie warstwy układa Pani w formie? Bo jak patrzę na zdjęcie to ciasto wydaje się dużo wyższe niż forma. Dziękuję z góry z odpowiedź;)
OdpowiedzUsuńtak, wszystkie warstwy układać w formie. Mam dość wysoką foremkę, aczkolwiek rzeczywiście ciasto wystaje ciut ponad formę, ale spokojnie, nic nie wypływa:);)
Usuńwitam czy warstwa 2 biszkoptu z galaretką nie ''rozwarstwia się'', ciasto wygląda wspaniale chce zaskoczyć moich gości na imieninach podając je zamiast tortu
OdpowiedzUsuńNie, nic się nie rozwarstwia;) Ciasto śmiało można przygotować w formie tortu. Pozdrawiam!
UsuńWitam jesli chodzi o mase budyniowa pisze ze mleko zagotowac z cukrami ale w przepisie podane jest tylko cukier waniliowy. Robilam juz kiedys podobna mase budyniowa I oprocz cukru wniliowego dodawalo sie zwykly cukier I drugie pytanie do smietanki pisze zeby dodac cukier puder ktory nie jest wymieniony to ile naley go dadac?
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńciasto mi wyszło nie za ciekawe . Tyle lat piekę i mogłam się domyslać,że NIGDY nie kładziemy biszkopta na galaretkę. Na chłopski rozum -to się nie utrzyma..więc warstwy odklajają się . Wygląda to paskudnie
Mało tego mam dużo więcej kremu niż pani na zdjęciu . Ledwo przykryło biszkopty. Ogólnie ciasto smaczne,ale niestety rozwala się na 3 części
Hmm, ja piekę je od wielu lat i nigdy nic mi się nie odklejało i nie rozwarstwiało, co zresztą widać na zdjęciu. Miała Pani więcej kremu a mimo to z trudem przykryło biszkopty?? Coś mi tu nie pasuje. Pozdrawiam
Usuń