Ciasto:
- 200g masła lub margaryny,
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 czubate łyżki cukru pudru.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka, posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika.
Następnie 2/3 ciasta zetrzeć na dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm.
Piec około 20 minut w temp. 180st.
Dodatkowo:
- 5 białek,
- 150g cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 2 budynie waniliowe,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/2 kg jagód,
- 1/2 kg truskawek.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Dodać sproszkowane
budynie oraz olej. Krótko zmiksować.
Owoce (mrożone rozmrozić i
odsączyć) wyłożyć na podpieczone ciasto. Rozsmarować piankę budyniową.
Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec około 40minut w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Źródło: blog limonkowy
Smacznego:))
Cudownie wygląda! Owoce i budyń - pyszota :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowite zdjęcia, wręcz ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńBudyniowa pianka *-*
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńnic dziwnego ze znika w mgnieniu oka ,ja tez uważam że takie ciasta najlepsze są na ciepło a tak poza tym to wysoka ta pianka mi nigdy taka nie wychodzi:(
OdpowiedzUsuńAga na pewno też Ci taka wyjdzie;))
OdpowiedzUsuńOstatnio, też robiłam bardzo podobne ciasto, i muszę powiedzieć że jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńMy też bardzo je lubimy:)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne, nic dziwnego,ze znika tak szybko.Pieklam je w zeszlym tygodniu na urodziny. Zmienilam tylko kolejnosc warstw:na ciasto wylalam pianke nastepnie poukladalam maliny ktorych nie rozmrazalam wczesniej. Pomimo,ze to ciasto z owocami(dodam proste ciasto z owocami), zachwycilo moich gosci.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało:)) jest bardzo proste:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTe owoce są w całości czy pokrojone , zmiksowane, posiekane??
OdpowiedzUsuńja dodałam jagody więc nic z nimi nie robiłam. Ale jeśli użyjemy np. truskawek to można je pokroić w ćwiartki. Miksowanie zdecydowanie odradzam, bo owoce puszczą za dużo soku.
OdpowiedzUsuńTak właśnie myślałem, żeby truskawki pokroić w ćwiartki, a jagody porozrzucac pomiędzy:-) dziękuje za rade;-) nie mogę się doczekać pieczenia:-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało:))
OdpowiedzUsuńskusiłam się na to ciasto
OdpowiedzUsuńzrobiłam wg przepisu i co .... szału niema niestety jak dla mnie mało słodkie , smak przeciętny co za tym idzie przepis do kosza
Ciasto rzeczywiście nie za słodkie, ale właśnie takie miało być. To proste ciasto z owocami a nie żaden tort, który miałby robić furrorę.Cóż, nam smakuje, nie wszyscy lubią te same smaki:) Pozdrawiam!
UsuńAnonimowy absolutnie nie masz racji!!!, robie takie ciasto od 3 lat,zawsze wychodzi super, z roznymi owocami najbardziej lubimy z malinami,lesnymi jagodami,mango , jeszcze do piany wtykam malinki gesto otworkami do gory i w to wkladam jagodki ,scieram ciut ciasta na wierzch i dekoruje bita smietana - poezja,polecam wszystkim ,pozdrawiam p.prowadzaca ten blog, czesto do p.zagladam
OdpowiedzUsuńPani Kasiu dziękuję za miłe słowa;)) Pozdrawiam ciepło Magda
UsuńSuper pyszny ;*
OdpowiedzUsuńJa też takie robiłam ale z malinami...niebo w gębie 😊 jutro spróbuję z jagodami ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo się cieszę, że smakowało:) Pozdrawiam
UsuńPrzepyszne ciasto... Polecam przepis!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, pozdrawiam :)
Usuńwitam
OdpowiedzUsuńwitam , właśnie zabieram się do pieczenia , szczerze mówiąc jestem straszna noga w pieczeniu :( proszę mi powiedzieć czy piekarnik ma być wcześniej nagrzany ?
Witam, ja używam piekarnika z termoobiegiem, więc nigdy go wcześniej nie nagrzewam, ale jeśli pieczemy bez termoobiegu to obowiązkowo nagrzewamy uprzednio piekarnik :)
UsuńCiasto kruche z pianką budyniową upieczone pianka super wyrosła polecam bo jest pyszne ciacho
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam :)
UsuńSuper wygląda. Chcę upiec na urodziny synka. Czy lepiej piec z termoobiegiem czy bez? Czy mogą być jagody ze słoika (oczywiście odsączone z soku)?
OdpowiedzUsuńJa zawsze piekę wszystko z termoobiegiem :) Jeśli tylko będą odsączone to jak najbardziej mogą być takie ze słoika:) Pozdrawiam ciepło!
UsuńUpiekłam synusiowi na urodzinki. Wyszło rewelacyjnie choć ja nie mam talentu do ciast ale najważniejsze, że było przepyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)) Wcale nie trzeba żadnego talentu, wystarczą dobre chęci :)) Pozdrawiam
Usuń