Składniki:
1kg skrzydełek z kurczaka,
3 łyżki soku z limonki,
łyżeczka bazylii,
łyżeczka oregano,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki estragonu,
1/2 łyżeczki rozmarynu,
łyżeczka ostrej papryki (użyłam Kamis),
łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis),
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki ziaren kolendry (użyłam Kamis),
6 ziaren jałowca (użyłam Kamis),
1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą (użyłam Kamis),
łyżeczka soli ziołowej (użyłam Kamis).
Wykonanie
Skrzydełka umyć, osuszyć, skropić sokiem z
limonki. Wszystkie przyprawy umieścić w moździerzu, dodać drobno
posiekany czosnek. Całość dokładnie utrzeć.
Mieszanką oprószyć mięso z
obu stron. Wstawić na około 2-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą
noc.
Następnie mięso ułożyć na blasze i piec około 70-80minut, w między
czasie obracając mięso na drugą stronę.
Smacznego:)
Synuś ma racje :D Bardzo fajny i apetyczny przepis!
OdpowiedzUsuńrobię czasem takie bo mój mąż je lubi:)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, lubię takie skrzydełka :)
OdpowiedzUsuń