środa, 8 stycznia 2014

Sernik z żurawiną i musem malinowym

Wczoraj był seromakowiec a dzisiaj po prostu sernik. Jednak wcale nie taki zwykły;) Masa serowa dzięki dodatkowi mascarpone jest wilgotna i zarazem delikatna. Ponadto udoskonaliłam go białą czekoladą oraz żurawiną dla przełamania smaków. Na wierzchu zrobiłam esy-floresy z musu z malin, co nadało ciastu ciekawy smak i sprawiło, że nie trzeba go ozdabiać;) Jednak dla jeszcze lepszego efektu polałam ciasto odrobiną Adwokatu... 







Spód:
  • 170g ciasteczek typu digestive, 
  • 4-5 łyżek masła.  

Ciastka zmielić na pył w blenderze. Masło stopić, dodać do ciastek, krótko zmiksować.
Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm, delikatnie docisnąć. Schłodzić.


Masa serowa: 
  • 500g białego sera, 
  • 500g serka mascarpone, 
  • 4 jajka, 
  • żółtko,
  • szklanka cukru,
  • budyń waniliowy,
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny, 
  • 100g białej czekolady, 
  • 4 łyżki śmietanki 30%, 
  • 50g malin, 
  • kilka łyżek likieru jajecznego. 


Biały ser zmielić, dodać serek mascarpone, jajka oraz żółtko, zmiksować. Następnie dodać cukier, sproszkowany budyń oraz śmietankę i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać żurawinę oraz posiekaną białą czekoladę. Wymieszać. 
Masę wyłożyć na przygotowany spód. 
Maliny przetrzeć przez sito, powstały mus kłaść łyżeczką na wierzch sernika. Przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy.
Piec 10minut w temp. 180st, następnie 60min w temp. 150-160st.
Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić sernik do lodówki.
W wersji dla dorosłych podawać polane odrobiną likieru jajecznego. 








                                                          Smacznego:)

 

8 komentarzy:

  1. Ładny serniczek i do tego z żurawiną, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również rozpoczęłam rok 2014 sernikiem :)
    Nie piekłam jeszcze wersji pół na pół z mascarpone, muszę spróbować :)

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję:) Aniu w takim razie gorąco polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogę dodać gotowy ser z wiaderka? ;) nie wyjdzie gorszy w konsystencji?

    OdpowiedzUsuń