wtorek, 17 grudnia 2013

Pierniczki jak z Kopernika

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość moich pierniczków?? Bo mam dla Was kolejną wersję:) Są równie aromatyczne jak poprzednie, jednak są to pierniczki drożdżowe. Po upieczeniu są idealnie miękkie, a zamknięte w szczelnym pudełku nie staną się twarde. Ze względu na brak czasu zostały tradycyjnie polukrowane i udekorowane posypkami.






Składniki: 
jajko, 
2 czubate szklanki mąki pszennej, 
1/2 szklanki cukru pudru, 
40g margaryny, 
czubata łyżka miodu, 
25g świeżych drożdży, 
2 łyżeczki przyprawy do piernika, 
łyżeczka sody oczyszczonej.


Przygotowanie


Miód i masło podgrzać, dodać drożdże, odstawić na 5minut, by zaczęły pracować. 
Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem. Dodać przyprawę do piernika. Wlać zaczyn z drożdży, wbić jajko, dodać miękką margarynę. Całość dokładnie posiekać. Zagnieść gładkie ciasto. 
Rozwałkować i wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach, bo ciasteczka urosną. 
Piec około 13-15minut w temp. 190st. 
Ostudzić i polukrować oraz dowolnie udekorować. 






                                                     Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:



 

6 komentarzy:

  1. Piękne te pierniczki, bo każdy jest inny :). W takim pudełku jak na ostatnim zdjęciu to dobry pomysł na prezent :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te Twoje pierniczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję:) Jak najbardziej nadają się na prezent;)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne :) i bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Łucjo, chociaż chowają się przy Twoich:):)

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczne :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń