sobota, 30 listopada 2013

Tarteletki na śniadanie

Lubię zaskakiwać moich domowników i od czasu do czasu przygotować im naprawdę wyjątkowe danie. Tym razem postanowiłam przygotować coś pysznego na śniadanie. Nie chciałam jednak, by rano długo czekali. Dlatego wieczorem przygotowałam ciasto i farsz na wytrawne tarteletki a rano pozostało je tylko upiec;) Do tego szklanka pysznego soku i śniadanie gotowe! 
Danie to świetnie sprawdzi się jako śniadanie, ale także jako przystawka.




Ciasto:
175g mąki pszennej pełnoziarnistej,
100g masła,
4 łyżki wody,
1/2 łyżeczki soli.


Mąkę przesiać, dodać sól i masło. Całość dokładnie posiekać. Zagniatając, powoli dolewać wodę. 
Ciasto rozwałkować. Z 2/3 ciasta wyciąć kółka i wylepić nimi dna i boki 4 foremek na tarteletki. Wstawić je na noc do lodówki.
Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i również włożyć do lodówki. 


Farsz:
4 cebule, 
3 ząbki czosnku, 
75 g startego żółtego sera, 
sól, pieprz, 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
olej.


Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju przez około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Dusić chwilkę. Przełożyć do miseczki, dodać starty ser, posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia nałożyć farsz do wylepionych tarteletek. Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć kółka, przykryć nimi wierzch tarteletek. Delikatnie zlepić brzegi, nakłuć widelcem. 
Piec około 20minut w temp. 220st. 




                                  Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

piątek, 29 listopada 2013

Dorsz w ziołach z pomidorami

Z racje tego, że dzisiaj piątek mam dla Was pyszny i łatwy sposób na podanie mojej ulubionej ryby:) Ryba jest w lekkiej, dietetycznej wersji z dużą ilością ziół i warzyw oraz soku z cytryny dla smaku. Ja użyłam dorsza, ale oczywiście możecie wziąć inną, Waszą ulubioną rybę. Gorąco polecam!




Składniki:
60dag filetu z dorsza,
cebula,
2 pomidory,
cytryna,
3 łyżki oliwy,
sól,
pieprz,
po łyżce posiekanych ziół: natka pietruszki, koperek, bazylia, estragon.


Przygotowanie


Cebulę drobno posiekać, wymieszać z ziołami.
Rybę podzielić na porcje doprawić solą i pieprzem, ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Na rybie ułożyć posiekane zioła wraz z cebulą.
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę.
Cytrynę wyszorować, skórkę bardzo cienko obrać, pokroić w cienkie paseczki. Sok z cytryny wycisnąć i zmieszać z oliwą. Mieszanką skropić rybę.
Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, posypać zestruganą skórką z cytryny. Oprószyć do smaku solą i pieprzem.
Każdą rybę szczelnie owinąć folią.
Piec ok. 15-20min w temp. 200st.





Tutaj kupicie pyszną oliwę z oliwek


                                          Smacznego:)
 

czwartek, 28 listopada 2013

Świąteczna stefanka

W moim domu rzadko kiedy piekła się ciasto z miodem. Dlatego ja postanowiłam w tym roku poszukać jakiś dobry przepis na miodownik. Znalazłam łatwą w przygotowaniu Stefanka, która, co prawda nie jest typowym miodownikiem, jednak do ciasta dodajemy miód i jest on bardzo wyczuwalny w smaku. Wszystko jest przełożone domowymi powidłami ze śliwek i kremem na bazie kaszy manny. O razu zapachniało w domu Świętami... 






Ciasto:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
200g margaryny, 
2 jajka, 
6 łyżek cukru, 
5 łyżek miodu, 
2 łyżki kakao, 
2 łyżeczki sody oczyszczonej.


Margarynę, miód i cukier stopić i przestudzić. 
Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i kakao. Dodać stopioną, przestudzoną masę. Na koniec dać jajka. Dokładnie wyrobić, aż wszystkie składniki się połączą (ciasto nie jest zbyt gęste!). 
Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. 
Następnie rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm.
Piec około 20minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na trzy części.


Krem:
1 l mleka 3,2%, 
7 czubatych łyżek kaszy manny, 
szklanka cukru pudru, 
sok z 1/2 cytryny, 
80g margaryny, 
powidła śliwkowe.


Mleko zagotować z cukrem pudrem i kaszą manną. Gotować na małym ogniu około 15minut, często mieszając. Masę całkowicie ostudzić. 
Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce kaszy manny. na koniec dodać sok z cytryny. 
Blaty ciasta smarować powidłami, następnie przekładać kremem. 
Wierzch można posmarować resztą kremu lub oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi gwiazdkami.






                                     Smacznego:)
 

środa, 27 listopada 2013

Nocne rogale z makiem

Śniadanie to podstawa! Jednak często próbujemy się od niego wymigać;) Aby jeść śniadanie z większym apetytem polecam pyszne, domowe rogale. Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie rogali zajmuje trochę czasu. Dlatego mam dla Was przepis na rogale, które należy przygotować wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki. Rano wystarczy je tylko upiec i zjeść:) A nie ma nic pyszniejszego niż domowe, jeszcze ciepłe pieczywo na śniadanie...






Składniki:
650g mąki pszennej, 
jajko, 
20g świeżych drożdży, 
200ml mleka,
100ml wody, 
2 łyżki cukru, 
2 łyżki masła, 
łyżeczka soli.



Mleko lekko podgrzać wraz z wodą, wkruszyć drożdże, dodać cukier i masło. Mieszać aż się rozpuści. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier. Wbić jajko. Od razu dodać drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 
Następnie ponownie zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1cm. Wycinać kwadraty. 
Zwijać je do środka tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wstawić na całą noc do lodówki.


Glazura: 
łyżka miodu,
2 łyżki wody, 
mak (użyłam BackMit).


Miód rozpuścić w wodzie, masą smarować rogale. Posypać makiem. 
Piec około 15minut w temp. 200st.











                                    Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

Domowe pieczywo i bułki

 

wtorek, 26 listopada 2013

Likier czekoladowy

Pierwszy śnieg mamy już za sobą;) Oznacza to, że najwyższy czas by zadbać o nasze zapasy...Jednak nie mam tu na myśli przetworów, a domowe nalewki i likiery. Likier czekoladowy doprawiam przyprawą do piernika, dzięki czemu jest idealny na zimowe wieczory... Nie za mocny, lekko słodki, aromatyczny i przede wszystkim czekoladowy!! Taki "babski likier":)






Składniki:
200ml wódki, 
50g gorzkiej czekolady, 
50g mlecznej czekolady, 
100g cukru pudru, 
350g śmietanki 30%, 
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika.


 Przygotowanie


Czekoladę połamać i stopić na parze, lekko przestudzić. Dodać do śmietanki, wsypać cukier puder i dokładnie wymieszać. 
Wlać wódkę i dodać przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszać. 
Przelać do butelki, schłodzić. 
Likier można przez pół roku przechowywać w lodówce.








                                              Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

Świąteczne prezenty
 

poniedziałek, 25 listopada 2013

Tiramisu z dynią

Jeśli macie jeszcze w zapasie jakąś dynię albo puree z dyni, koniecznie wykorzystajcie ją do tej wersji tiramisu! Przypomina ona klasyczne włoskie tiramisu, jednak użyłam do niego zwykłych okrągłych biszkoptów i musu dyniowego. Połączenie zdecydowanie przepyszne! Mocno wyczuwalny smak kawy i Amaretto łączy się z dynią i korzennymi przyprawami. Całość wieńczy puszysta, kremowa pianka...







Składniki: 
200g okrągłych biszkoptów, 
1/2 szklanki zaparzonej kawy, 
3 łyżki likieru Amaretto.

 
Kawę przestudzić, odcedzić i połączyć z likierem.
W mieszance obtaczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu, jeden obok drugiego.


Krem dyniowy: 
3/4 szklanki puree z dyni,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki śmietanki 30%,
łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki imbiru,
szczypta soli.


Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
Zmiksowane puree z dyni wymieszać z przyprawami, dodać do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać.
Połowę masy rozsmarować na biszkoptach. Przykryć kolejną warstwą umoczonych w kawie ciastek. Wyłożyć resztę masy dyniowej, przykryć ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów.


Śmietanka: 
250g serka mascarpone,
1/2 szklanki śmietanki 30%,
1/4 szklanki cukru,
starta czekolada.


Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu deseru. Schłodzić.
Przed podaniem posypać startą mleczną i gorzką czekoladą.
Tiramisu przechowywać w lodówce.









                                       Smacznego:)

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą

Jesienią staram się przygotowywać sycące i rozgrzewające dania. Taka jest właśnie ta zapiekanka. Bardzo sycąca, bo zawiera ziemniaki, mięso i kapustę kiszoną. Dla smaku i aromatu dodałam suszone grzyby oraz pyszny ciągnący się ser... Zapiekanka śmiało wystarczy Wam na dwa dni:)





Składniki:
400g mielonej wołowiny,
750g ziemniaków,
3 cebule,
400g kiszonej kapusty,
200 żółtego sera,
100ml śmietanki 30%,
100ml śmietany 18%,
sól,
pieprz,
ostra papryka,
3 suszone grzyby.


 Przygotowanie


Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć wraz z mięsem. Doprawić do smaku sola, pieprzem i ostrą papryką. 
Kapustę opłukać, pokroić i zalać 2 szklankami, wody, dodać pokruszone grzyby. Gotować około 15minut na małym ogniu. Odcedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry i gotować we wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i oprószyć solą i pieprzem. 
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso z cebula, kapustę i ziemniaki. 
Wierzch polać wymieszanymi śmietanami oraz posypać startym serem.
Piec około 35minut w temp. 200st.




                             Smacznego:)
 

niedziela, 24 listopada 2013

Chińskie ciasteczka z wróżbą

Ciasteczkowy czas u nas nastał;) Ostatnio były pyszne czekoladowe ciasteczka w polewie, jednak dzisiejsze są kompletnie inne. Są to kruche ciasteczka, jednak bez dodatku masła. W środku zawierają niespodziankę w postaci karteczki z wróżbą:) Dzięki wróżbie ciasteczka świetnie pasują na wieczór andrzejkowy oraz na Sylwestra. po upieczeniu ciasteczka są dość twarde, dlatego warto upiec je co najmniej dwa dni wcześniej, by nieco zmiękły.







Składniki: 
300g mąki pszennej, 
jajko+żółtko, 
80g cukru pudru, 
5 łyżek oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 
szczypta soli, 
100g cukru waniliowego.


 Przygotowanie


Mąkę przesiać z dodatkiem cukru pudru. Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, jajko oraz żółtko i olej. Posiekać i zagnieść gładkie ciasto. 
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. 
Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Na środku każdego kółeczka układać zrolowaną karteczkę z wróżbą. 
Ciastka składać na pół jak pierogi i delikatnie zlepić brzegi, zawijając je lekko do środka. 
 Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec około 12 minut w temp. 180st. 









                                 Smacznego:)
 

sobota, 23 listopada 2013

Kakaowe ciasteczka w polewie czekoladowej

Synek znowu namówił mnie na ciasteczka;):) Zdecydowanie za często się to zdarza!:) Tym razem upiekliśmy pyszne, kruche kakaowe ciasteczka polane czekoladą i udekorowane przez synka wszelkimi posypkami jakie znalazł w szafkach. Ciasteczka wyszły bardzo delikatne i jeszcze bardziej czekoladowe;) Zdecydowanie polecam!!







Składniki:
250g mąki pszennej, 
jajko, 
100g masła, 
100g cukru, 
2 łyżki kakao, 
2 łyżki cukru waniliowego.

 
Mąkę przesiać wraz z kakao. Dodać cukier, cukier waniliowy i jajko. Połączyć nożem. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godz do lodówki.
Następnie rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec około 8-10minut w temp. 180st.
Ostudzić na kratce.


Polewa:
100g mlecznej czekolady, 
3 łyżki śmietany 30%,
posypki.


Czekoladę stopić na parze ze śmietanką. 
Lekko przestudzić, polewą smarować ciasteczka.
Udekorować dowolnymi posypkami.









                               Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


 

piątek, 22 listopada 2013

Biszkopt z pierniczkami i kremem budyniowym

Chciałam upiec coś wyjątkowego, ale nie miałam żadnego pomysłu... Postanowiłam zrobić dokładny przegląd szafek. Znalazłam domowe powidła śliwkowe od mamy:) i trochę pierniczków. Zabrałam się więc za upieczenie biszkoptu, i zrobienie pysznego kremu maślano- budyniowego. Ciasto wyszło pyszne i jakoś tak zapachniało Świętami...




Biszkopt:
5 jajek,
150g cukru,
90g mąki pszennej,
90g mąki ziemniaczanej,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli.


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stale ubijając, stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać na przemian żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. 
Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. 
Piec około 35 minut w temp. 170st. 
Ostudzić i przekroić na 2 części. 


Dodatkowo:
350g pierniczków, 
500g powideł śliwkowych.


Pierwszy blat ciasta posmarować grubą warstwą powideł śliwkowych, następnie ułożyć ciasno pierniczki, jeden obok drugiego.


Krem: 
3/4 l mleka,
3/4 szklanki cukru, 
2 łyżki cukru waniliowego,
3 łyżki mąki krupczatki, 
3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
300g masła lub margaryny.


W 1/2 szklanki mleka rozrobić obydwie mąki. Resztę mleka zagotować wraz z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Całkowicie ostudzić. 
Margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce przestudzonej masy.
3/4 masy rozsmarować na pierniczkach, przykryć drugim blatem ciasta. 
Wierzch posmarować resztą kremu i posypać 50g startej mlecznej czekolady.
Ciasto przechowywać w lodówce. 

Ja dodatkowo ciasto udekorowałam czekoladowymi gwiazdkami i różowym cukrem błyszczącym.






                                      Smacznego:)
 

czwartek, 21 listopada 2013

Surówka kapuściana z boczkiem

Pyszny obiad potrzebuje pysznym dodatków... Dla mnie takim dodatkiem jest na przykład surówka. Jednak, aby jedzenie nie stało się nudne lubię eksperymentować i przyrządzać różne surówki. Tym razem wykorzystałam resztę kapusty włoskiej, słony chrupiący boczek oraz dla kontrastu słodkie suszone owoce. Całość podkreśla ocet i sok jabłkowy oraz aromatyczna natka pietruszki. I pyszna surówka gotowa w kilka minut... 





Składniki:
1/4 kapusty włoskiej,
łyżka octu jabłkowego,
1,5 łyżeczki cukru,
2 łyżki rodzynek (użyłam Kresto),
2 łyżki żurawiny,
1/2 pęczka natki pietruszki,
100g wędzonego boczku,
sól, pieprz,
2 łyżki soku jabłkowego.


 Przygotowanie


Kapustę umyć i drobno poszatkować. 
Ocet zagotować z cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu. Mieszanką zalać rodzynki oraz żurawinę. Odstawić na 5 minut. 
Natkę pietruszki, opłukać i posiekać, wraz z rodzynkami dodać do kapusty. Skropić sokiem z jabłek. 
Boczek pokroić w cienkie paseczki, zrumienić. Posypać nim surówkę. Doprawić do smaku. 
Odstawić na 2 godziny, by kapusta nieco zmiękła i przeszła smakiem dodatków. 








                                      Smacznego;)

Przepis dodaję do akcji:


 

Karpatka

Kolejny tradycyjny przepis, który za pewne każdy zna. Jednak ciasto jest tak pyszne, że musiałam je dodać;):) Delikatne ptysiowe ciasto przełożone kremem maślano - waniliowym... Mama zawsze musiała piec od razu dwie blaszki, bo ciasto jest tak "lekkie", że gdy przysiadła się cała rodzina od razu znikała jedna blaszka ciasta;) Ja piekę zawsze z pojedynczej porcji, według przepisu mojej mamy, i rzeczywiście ciasto znika w przerażającym tempie...




Ciasto parzone:
szklanka wody,
szklanka mąki pszennej,
5 jajek,
125g masła lub margaryny,
szczypta soli.


Wodę, margarynę oraz szczyptę soli zagotować. Cały czas mieszając wsypać przesianą mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić, by przestygło. 
Gdy ciasto całkowicie ostygnie wbijać kolejno po jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek. 
Podzielić na 2 części. 
Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm. 
Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić.


Krem: 
250g masła,
2 budynie waniliowe (po 40g każdy),
1/2 l mleka,
szklanka cukru pudru,
laska wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym).


W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie, resztę mleka zagotować wraz z nasionami z laski wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować ok. 1 min, aż masa zgęstnieje, ostudzić. 
Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min. 
Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. 
Kremem przełożyć ostudzone blaty ciasta. 
Przed podaniem oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem.






                                        Smacznego;)
 

środa, 20 listopada 2013

Meksykańskie ciasteczka pomarańczowe

Uwielbiam pomarańczowe ciasteczka, dlatego stale z nimi eksperymentuję:) Te są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczne. Kruche, delikatne, nie za słodkie. O cudownym pomarańczowym aromacie... Idealne do pochrupania w jesienne popołudnie. 




Składniki:
275g mąki pszennej,
170g masła lub margaryny,
80g cukru pudru,
pomarańcza,
2 żółtka,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
cukier puder do oprószenia.


 Przygotowanie


Mąkę przesiać, dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, żółtka i posiekaną margarynę. 
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do reszty składników. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. 
Następnie rozwałkować, podsypując blat mąką, foremkami wycinać ciasteczka. 
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec ok. 8 min w temp. 190st. 
Odstawić na 5 min następnie oprószyć cukrem pudrem.




                                  Smacznego:)
 

Chlebek z dynią

Piekłam już różne domowe chleby, jednak ten zdecydowanie najbardziej podbił moje kubki smakowe;) Dodatek dyni okazał się strzałem w dziesiątkę! Chleb ma piękny, żółty kolor i bardzo ciekawy smak. Jest lekko słodki (mimo, że prawie bez cukru), ale ziarna słonecznika i sezamu przełamują słodycz. Dla równowagi smakowej i kolorowego akcentu dodałam jeszcze odrobinę żurawiny. 
Dla mnie ten chlebek to numer jeden...





Składniki:
400 g mąki pszennej,
szklanka puree z dyni,
15 g świeżych drożdży,
łyżeczka cukru,
80 ml mleka,
łyżeczka soli,
2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso),
garść słonecznika (użyłam Kresto),
garść żurawiny,
garść sezamu (użyłam Kresto),
mak (użyłam BackMit).


Przygotowanie


Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać troszkę ciepłego mleka i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
Mąkę przesiać, dodać zmiksowane puree z dyni, sól oraz zaczyn z drożdży. Wymieszać drewnianą łyżką. Powoli dolewać mleko i zagniatać gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sezam, słonecznik oraz żurawinę i olej. 
Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 
Następnie ciasto krótko zagnieść. Ułożyć w przygotowanej foremce keksówce. Wierzch posypać odrobiną sezamu, słonecznika i maku. Odstawić na kolejną godzinę w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swą objętość. 
Piec około 25minut w temp. 190st. 










                                            Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

Śniadania do pracy/szkoły