sobota, 30 listopada 2013

Tarteletki na śniadanie

Lubię zaskakiwać moich domowników i od czasu do czasu przygotować im naprawdę wyjątkowe danie. Tym razem postanowiłam przygotować coś pysznego na śniadanie. Nie chciałam jednak, by rano długo czekali. Dlatego wieczorem przygotowałam ciasto i farsz na wytrawne tarteletki a rano pozostało je tylko upiec;) Do tego szklanka pysznego soku i śniadanie gotowe! 
Danie to świetnie sprawdzi się jako śniadanie, ale także jako przystawka.




Ciasto:
175g mąki pszennej pełnoziarnistej,
100g masła,
4 łyżki wody,
1/2 łyżeczki soli.


Mąkę przesiać, dodać sól i masło. Całość dokładnie posiekać. Zagniatając, powoli dolewać wodę. 
Ciasto rozwałkować. Z 2/3 ciasta wyciąć kółka i wylepić nimi dna i boki 4 foremek na tarteletki. Wstawić je na noc do lodówki.
Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i również włożyć do lodówki. 


Farsz:
4 cebule, 
3 ząbki czosnku, 
75 g startego żółtego sera, 
sól, pieprz, 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
olej.


Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju przez około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Dusić chwilkę. Przełożyć do miseczki, dodać starty ser, posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia nałożyć farsz do wylepionych tarteletek. Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć kółka, przykryć nimi wierzch tarteletek. Delikatnie zlepić brzegi, nakłuć widelcem. 
Piec około 20minut w temp. 220st. 




                                  Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

7 komentarzy: