Składniki:
1 filet z piersi kurczaka,
300g świeżych truskawek,
250ml jogurtu naturalnego,
ogórek,
mieszanka sałat (u mnie miks z domowego ogródka - w sumie jedna główka),
pęczek szczypiorku,
pęczek koperku,
2 łyżki ziół prowansalskich,
łyżka oleju,
łyżka pieprzu młotkowanego z kolendrą (lub zwykły świeżo zmielony),
2 łyżki soku z cytryny,
sól.
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto. Pod koniec smażenia oprószyć solą i ziołami prowansalskimi. Przełożyć do miseczki i odstawić.
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Ogórek dokładnie umyć i wraz ze skórką pokroić w cienkie plastry. Wszystko połączyć, dodać mięso.
Przygotować sos. Jogurt zmieszać z sokiem z cytryny, pieprzem młotkowanym, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą. Sosem polać sałatkę.
Smacznego:)
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
OdpowiedzUsuń