Ciasto:
55g masła lub margaryny,
jajko,
120g cukru drobnego do wypieków,
bardzo czubata szkl. mąki pszennej,
180 ml śmietany 18%,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
łyżeczka proszku do
pieczenia,
łyżeczka sody oczyszczonej,
2 duże łodygi rabarbaru.
Margarynę utrzeć z cukrem na biały puch, dodać jajko. Następnie powoli
dodać śmietanę i ekstrakt z wanilii. Wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Na sam
koniec wmieszać pokrojony w kosteczkę rabarbar.
Foremki na babeczki (12 szt) napełnić ciastem do 3/4
wys. Piec ok. 20-25 min w temp. 180st. Ostudzić.
Odkroić górną część każdej
babeczki.
Budyń:
3 żółtka,
3 op. cukru waniliowego (po16g),
4 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej.
1/4 szkl. mleka utrzeć z mąkami, cukrem i żółtkami.
Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia. Wlać mleko z mąką, dokładnie wymieszać, zagotować i
gotować ok. 1 min. Ostudzić.
Masą napełnić babeczki, przykryć odciętą częścią i
oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
małe pyszności :)
OdpowiedzUsuńOj i to jakie pyszności:)
Usuńwyglada jak paczek ;)
OdpowiedzUsuńAleksandra zapewniam, że smakują jeszcze lepiej niz pączki:)
UsuńCudowne!!!I piękna prezentacja :)
OdpowiedzUsuńMiłego popołudnia,
Agata
Dziękuję Agatko:) Również życzę miłego dnia!
Usuńśliczne są!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar!
Cieszę się, że mogłam dołączyć:)
UsuńAż ślinka cieknie tak smakowicie wyglądają...
OdpowiedzUsuńParę dni nie było mnie w sieci - odwiedziłam Tatry i straciłam wiele wpisów.
Będę nadrabiać zaległości.
Aniu ale Ci zazdroszczę, ja mam morza już w dostatku, marzą mi się góry... oj to będziesz miała co nadrabiać:)
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba:)
Usuńuwielbiam budyń. To i Twoje babeczki!
OdpowiedzUsuńto tak jak ja;)
UsuńDziekuję:)
OdpowiedzUsuńWyglądają ślicznie, musiały smakować fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Oj były przepyszne!!
OdpowiedzUsuń