Ciasto:
300g mąki pszennej,
1 całe jajko +1 żółtko,
150g cukru,
150g masła lub margaryny.
Mąkę przesiać, dodać jajko oraz żółtko, cukier i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1/2
godz, do zamrażalnika. Następnie wyłożyć na dno przygotowanej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20
min w temp. 180st. Ostudzić.
2 szkl. śmietanki 30%,
200g wiórków kokosowych,
200g cukru,
100g mlecznej czekolady,
50g orzechów włoskich,
50g masła lub margaryny,
2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
2 łyżeczki żelatyny.
Śmietankę, cukier, masło i połamaną na kawałki czekoladę
przełożyć do garnka, zagotować i zdjąć z ognia. Orzechy i skórkę pomarańczową drobno posiekać.
Wraz z wiórkami dodać do masy. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody. Odstawić
na 5 min, następnie, podgrzewając, rozpuścić. Dodać do masy, dokładnie wymieszać
i odstawić, aż całkiem ostygnie. Wylać na ciasto. Udekorować wg uznania.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Świetny mazurek, pięknie ozdobiony :) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku. Serdecznie pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń