Inspirację znalazłam u Majany
Ciasto:
120g masła,
2 jajka,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
120g gorzkiej czekolady,
1/2 szkl. brązowego cukru,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
70g płatków migdałowych.
Masło i czekoladę stopić, dodać cukier, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Wbić jajka, dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Płatki migdałowe zmielić w blenderze, dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm.
Masa serowa:
1kg półtłustego twarogu,
niepełna szklanka cukru,
laska wanilii,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 jajka,
50g mlecznej czekolady,
50g gorzkiej czekolady,
100g białej czekolady.
Gorzką i mleczną czekoladę stopić na parze. Białą
czekoladę również osobno stopić na parze. Przestudzić. Twaróg zmielić, następnie
utrzeć z cukrem i mąką. Wbić jajka, dodać nasiona z laski wanilii.
Masę
podzielić na pół, do jednej dodać białą czekoladę, a do drugiej ciemną. Na
ciasto wyłożyć ciemną masę, następnie jasną.
Mus:
1/2kg mrożonych (lub świeżych) truskawek,
1/4 szkl. cukru,
2 czubate łyżeczki
mąki ziemniaczanej.
Truskawki zasypać cukrem, zmiksować blenderem. Dwie
łyżki masy odłożyć i zmieszać z mąką. Resztę przełożyć do garnka, podgrzać.
Dodać rozrobioną mąkę, mieszając, zagotować.
Kłaść łyżeczką na ciasto,
delikatnie wymieszać łyżeczką, lekko wciskając mus w ciasto. Piec ok. 55min w
temp. 170st. Następnie pozostawić ciasto na 10min w wyłączonym piekarniku.
Ostudzić.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale !:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, było przepyszne!
OdpowiedzUsuńA ile jajek bo nie mogę się doszukać?
OdpowiedzUsuńUps, chyba mi to umknęło, do ciasta potrzebujemy dwóch jajek, już uzupełniam w przepisie;)
OdpowiedzUsuń