Kochani Święta już lada dzień, zaczyna się właśnie gorący okres w kuchni :) O tym co się dzieje w sklepach wolę nie wspominać :)) Spieszę do Was z przepisem na pierogi z kapustą i grzybami. Co prawda jeden, bardzo podobny przepis jest już na blogu, jednak ten różni się ciastem, które jest bardzo miękkie, elastyczne i bez problemu się je rozwałkowuje. Po ugotowaniu pierogi rozpływają się w ustach :)
Ciasto:
- 600g mąki pszennej,
- 2 średnie jajka,
- 230ml wrzątku,
- 40g masła,
- 1/2 łyżeczki soli.
Mąkę
przesiać na stolnicę, dodać sól. Do wrzątku dodać masło, roztopić. W
mace zrobić dołeczek, powoli wlewać rozpuszczone, gorące masło. Mieszać
drewnianą łyżką, by się połączyło. Na koniec wbić całe jajka, wymieszać z
ciastem. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i
odstawić na około 30-60minut, by ciasto przestygło.
Farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- garść suszonych grzybów,
- 2 cebule,
- sól, pieprz,
- łyżka kaszy manny,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 ziarna czarnego pieprzu,
- olej do smażenia.
Grzyby
namoczyć, pozostawić na 3-4 godziny. Kapustę opłukać, odcisnąć z
nadmiaru wody i drobniutko pokroić. Przełożyć do garnka, dodać liście
laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Zalać wodą, gotować około
1,5 godziny na małym ogniu. Następnie kapustę odcedzić,ostudzić i wyjąć
przyprawy.
W trakcie gotowania kapusty odcisnąć
namoczone grzyby, drobno je posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju.
Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki
połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kaszę mannę,
wymieszać.
Rozwałkować ciasto na pierogi, szklanką lub specjalnym przyrządem do
lepienia pierogów wycinać kółka. Nakładać po łyżeczce farszu, składać
kółka na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów. Odkładać na deskę
oprószoną mąką. Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju, dzięki czemu
pierogi nie będą się sklejały. Gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia
pierogów na wierzch. Odcedzić. Podawać np. z podsmażoną cebulką.
Smacznego!!!