Puszysty ciemny biszkopt przełożony dwoma czekoladowymi kremami, budyniowym oraz śmietanowym, które świetnie ze sobą współgrają.
Idealne jako dodatek do filiżanki gorącej kawy :)
foremka 23x33cm
Biszkopt:
- 5 jajek,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 łyżki mąki tortowej,
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 i 1/2 łyżki kakao,
- dodatkowo herbata do nasączenia ciasta.
Białka
ubić na sztywno z dodatkiem cukru, następnie stale ubijając na średnich
obrotach, dodawać kolejno żółtka. Do osobnej miseczki przesiać obydwie
mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodawać do
utartych jajek, ale już nie ubijać tylko wymieszać delikatnie szpatułką
do ciast.
Ciasto
wylać na natłuszczoną blaszkę o wym. 23x23cm. piec około 35 minut w
temp. 175st, do tzw. "suchego patyczka". Przestudzić i przekroić na pół,
po czym obie części nasączyć herbatą.
Krem czekoladowy:
- 500ml mleka,
- 2 budynie czekoladowe,
- 50 g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady,
- 200g masła,
- 1/3 szklanki cukru,
- łyżka cukru waniliowego.
400
ml mleka zagotować z cukrami oraz połamaną na kawałki czekoladą. W
pozostałym mleku rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko z cukrami.
Stale mieszając, gotować, aż masa całkowicie zgęstnieje.
Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać po łyżce przestudzone masy budyniowej.
Krem wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem.
Krem stracciatella:
- 250 ml śmietanki 36%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 100 g startej mlecznej czekolady.
Śmietankę
ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać połowę startej
czekolady, dokładnie wymieszać. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać
pozostałą startą czekoladą.
Podawać w temperaturze pokojowej.Smacznego :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz