poniedziałek, 1 października 2018

Ciasto czekoladowo - budyniowe z kremem stracciatella

Dzisiaj mam przepis zdecydowanie dla wielbicieli słodkich, czekoladowych ciast:) 
Puszysty ciemny biszkopt przełożony dwoma czekoladowymi kremami, budyniowym oraz śmietanowym, które świetnie ze sobą współgrają. 
Idealne jako dodatek do filiżanki gorącej kawy :)





foremka 23x33cm


Biszkopt:  
  • 5 jajek, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 3 łyżki mąki tortowej, 
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 i 1/2 łyżki kakao, 
  • dodatkowo herbata do nasączenia ciasta.


Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, następnie stale ubijając na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Do osobnej miseczki przesiać obydwie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodawać do utartych jajek, ale już nie ubijać tylko wymieszać delikatnie szpatułką do ciast.
Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę o wym. 23x23cm. piec około 35 minut w temp. 175st, do tzw. "suchego patyczka". Przestudzić i przekroić na pół, po czym obie części nasączyć herbatą.

Krem czekoladowy:  
  • 500ml mleka, 
  • 2 budynie czekoladowe, 
  • 50 g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady, 
  • 200g masła, 
  • 1/3 szklanki cukru, 
  • łyżka cukru waniliowego.

400 ml mleka zagotować z cukrami oraz połamaną na kawałki czekoladą. W pozostałym mleku rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko z cukrami. Stale mieszając, gotować, aż masa całkowicie zgęstnieje.
Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać po łyżce przestudzone masy budyniowej.
Krem wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem.

Krem stracciatella:   
  • 250 ml śmietanki 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 100 g startej mlecznej czekolady.

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać połowę startej czekolady, dokładnie wymieszać. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać pozostałą startą czekoladą.
Podawać w temperaturze pokojowej.




                                                                    Smacznego :)))