Dzisiaj mam dla Was prawdziwą bombę! Przepyszny tort z dwoma kremami czekoladowym oraz truskawkowym. Całość przykryta kolorowymi drażetkami oraz czekoladowymi wafelkami. Gwarantuję Wam, że dzieci będą zachwycone!
tortownica o średnicy 24cm
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- czubata szklanka mąki pszennej,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka
ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku.
Następnie dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie
wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką
tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp. 175st.
Ostudzić i przekroić na 3 równe części.
Krem truskawkowy:
- 250g masła,
- 500g truskawek (świeże lub mrożone),
- 1/2 szklanki cukru.
Truskawki
obrać, przepołowić i rozgnieść widelcem. Odsączyć na durszlaku.
(Mrożone truskawki należy rozmrozić, rozgnieść i odsączyć)
Miękkie masło utrzeć z cukrem, stale ucierając dodawać po łyżce truskawek.
Krem czekoladowy:
- 300g mascarpone,
- 200g kremu czekoladowego np. Nutella,
- słodka herbata do nasączenia.
Serek
mascarpone utrzeć z Nutellą. Blaty ciasta nasączyć herbatą, po czym
przełożyć kremem truskawkowym. Wierzch oraz boki ciasta posmarować
kremem czekoladowym.
Dekoracja:
- wafelki w czekoladzie, np. WW, Pryncypałki około 45 sztuk,
- 150g kolorowych drażetek lentilek.
Boki tortu obłożyć wafelkami, układając je ciasno, jeden przy drugim. Do środka wsypać cukierki. Całość przewiązać wstążką.
Smacznego:))