tortownica o śr. 24cm
Biszkopt:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 5 łyżek oleju rzepakowego.
Całe
jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać przesianą mąkę wraz z
proszkiem oraz kakao. Na koniec dodać olej. Wylać na wyłożoną papierem
do pieczenia tortownicę o śr.24 cm, piec ok. 25 min w temp. 160st.
Ostudzić.
Krem:
- 1/2 l śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny,
- 3 duże banany.
Śmietankę
ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzącej
wody, ostudzić. Dodać do niej 3 łyżki ubitej śmietanki, dokładnie
wymieszać, po czym dodać do ubitej śmietany i krótko zmiksować.
Z
biszkoptu odciąć górną, wyrośniętą i część oraz delikatnie wyciąć dół o
głębokości około 1cm, pozostawiając 2 cm brzegu o normalnej wysokości.
Całe wycięte ciasto pokruszyć. Na spodzie ciasta ułożyć przekrojone na
pół w poprzek banany. Przykryć kremem, formując półokrągły kopiec.
Całość dokładnie obsypać pokruszonym ciastem. Schłodzić i przechowywać w
lodówce.
Smacznego:))
Przypomniałaś mi o nim :) Dawno nie jadłam, a bardzo lubimy! :)
OdpowiedzUsuńSuper, kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy była na niego "moda" :) Uwielbiałam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńDoskonały :>
OdpowiedzUsuńJadłam to ciasto, jest bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho!
OdpowiedzUsuńMniam, chętnie bym wpadła na kawałek :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciacho, a domowe jest rewelacyjne! :)
OdpowiedzUsuńJedyny przepis z ktorego kopiec zawsze mi wychodzi :) dziekuje :) polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuń