sobota, 31 października 2015

Odrywane drożdżówki z makiem

Zarówno ja jak i moi chłopcy lubimy drożdżówki, dlatego dość często je piekę. Staram się jednak trochę je urozmaicać podając w nietypowej formie, jak np. te odrywane ślimaczki. Nadzienie też dostosowuję do naszych upodobań lub pór roku. Latem zdecydowanie królują drożdżówki z owocami, zaś jesienią i zimą np. z serem czy z makiem. Tym razem skorzystałam z gotowej masy makowej, bo w tym przypadku się sprawdza i jest świetnym ułatwieniem:) 




Składniki:  
  • 375g mąki pszennej tortowej, 
  • 30g świeżych drożdży, 
  • 1/2 szklanki mleka, 
  • 50g cukru, jajko, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • szczypta soli, 
  • 75g stopionego masła, 
  • 300g masy makowej (użyłam Helcom).
Wykonanie

Mleko lekko podgrzać, dodać po łyżce mąki i cukru oraz wkruszyć świeże drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i jajko. Dodać zaczyn. Wymieszać drewnianą łyżką i dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Następnie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o wymiarach około 50x30cm. Rozsmarować masę makową, zostawiając z każdej strony po 1cm pustego ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i pociąć na około 12-14 kawałków. Ułożyć je ciasno obok siebie w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Odstawić na 15 minut, po czym piec około 30-40 minut w temp. 200st.
Przed podaniem polukrować.







                                                                             Smacznego:))
 

wtorek, 27 października 2015

Kruche sakiewki z jabłkami

Jabłka to moim zdaniem największe kulinarne bogactwa jesieni:) Dlatego też często wtedy dodaję je do różnych potraw, najczęściej jednak do deserów. Oczywiście najbardziej popularnym deserem z jabłkami jest szarlotka, jednak bardzo często piekę też takie malutkie sakiewki wypełnione kleksem śmietany i jabłkami. Są niebywale kruche i naprawdę przepyszne! Gwarantuję, że na jednym nie skończycie:) 



 
Kruche ciasto:  
  • 225 g mąki pszennej tortowej, 
  • 225 g masła, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 3/4 łyżeczki soli, 
  • łyżka soku z cytryny, 
  • 6 łyżek lodowatej wody.
Mąkę przesiać, zmieszać z cukrem i ze solą. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki, posiekać razem nożem. Dodać sok z cytryny oraz bardzo zimną wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty o boku ok. 6cm.

Nadzienie:  
  • 700g jabłek, 
  • 100g + 2 łyżki brązowego cukru, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 120ml gęstej śmietany 18%, 
  • 2 łyżki masła,
  • jajko, 
  • łyżka cynamonu.
Na środku każdego kwadratu ciasta nałożyć mały kleks śmietany. Jabłka obrać ze skórki i pokroić kostkę. Wymieszać ze 100g brązowego cukru oraz cynamonem. Jabłka rozłożyć na kleksach ze śmietany, ułożyć kilka wiórków masła. Zawinąć rogi do środka i delikatnie je skleić tworząc sakiewki. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 20 minut w temp. 180-190st.






                                                                 Smacznego:))
 

sobota, 24 października 2015

Drożdżowy odrywaniec jabłkowo - cynamonowy

Nie wiem jak u Was, ale u nas na weekend musi być coś słodkiego;)) Ostatnio często piekę ciasta z jabłkami takie jak np. to drożdżowe ciacho. Właściwie to taki drożdżowy chlebek z jabłkami i cynamonem. Idealnie współgra z kubkiem mleka;))



 
Składniki na ciasto:  
  • 400g mąki pszennej, 
  • 30g świeżych drożdży, 
  • 100ml wody, 
  • 50ml mleka, 
  • 60g masła lub margaryny, 
  • szczypta soli, 
  • 2 jajka, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • łyżka cukru waniliowego. 
Mleko, wodę i masło zagotować, lekko przestudzić i dodać drożdże. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, cukry, zaczyn z drożdży oraz jajka. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 30x60cm. Pociąć w poprzek na 3 równe prostokąty.

Nadzienie: 
  • 50g masła, 
  • 2 jabłka, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • łyżka cynamonu.
Masło stopić wraz z cukrem i cynamonem. Masą posmarować jeden prostokąt ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, część rozłożyć równomiernie na cieście, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Ponownie posmarować masłem i rozłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnią warstwą ciasta. Pociąć na 6 kawałków i ułożyć je pionowo ciasno w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce. Odstawić na 30 minut.
Piec około 40 minut w temp. 180st.








Źródło: Pani Tereska


                                                                     Smacznego:)) 

czwartek, 22 października 2015

Przysmak Imama, czyli zapiekanka mięsno - warzywna

Jeśli macie troszkę więcej czasu, warto pokusić się o przygotowanie takiej pysznej zapiekanki z duża ilością warzyw i mięsem. Można do niej oczywiście użyć dowolnych, ulubionych warzyw. Podawać można ją bez dodatków lub, tak jak ja, np. z kopytkami by danie było bardziej sycące.




 
Składniki:  
  • 1/2 bakłażana, 
  • 1/2 cukinii, 
  • duża cebula, 
  • papryka, 
  • 3 duże pomidory, 
  • 500g mięsa mielonego wołowego, 
  • ząbek czosnku, 
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego, 
  • sól, pieprz, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 100 g sera w plastrach. 
Wykonanie

Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w dość grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Mięso podsmażyć na łyżce oliwy wraz z posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić oliwą. Ułożyć plastry bakłażana i cukinii oraz cebulę. Wyłożyć połowę mięsa, papryki i pomidorów. Posmarować dwiema łyżkami przecieru. Oprószyć obficie solą i pieprzem. Przykryć kolejną warstwą bakłażana, cukinii, cebuli, mięsa, papryki i pomidorów. Posmarować przecierem i oprószyć solą i pieprzem. 
 Piec około 50 min w temp. 180st. 
Następnie ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać jeszcze jakieś 10-15 minut. 






                                                                  Smacznego;))
 

czwartek, 15 października 2015

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Jesień obfituje w pyszne jabłka, mamy wtedy też większa ochotę na jabłkowe desery. Dziś proponuję tradycyjny, wszystkim zapewne dobrze znany ryż zapiekany z jabłkami i śmietankową chmurką. Można go podać na deser a także na kolacje, ze względu na to, że danie to podajemy na ciepło. 




 
Składniki:  
  • 1 i 1/2 szklanki mleka, 
  • 200g ryżu, 
  • 3 jabłka, 
  • 4 łyżki cukru, 
  • 100ml śmietany 18%, 
  • 2 łyżeczki masła, 
  • 3 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie

Mleko zagotować, dodać ryż, gotować około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Lekko przestudzić. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do garnka wraz z 3 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cynamonu. Mieszając, gotować ok. 10 minut na małym ogniu.
Natłuścić naczynka do zapiekania (u mnie 3 szt) i nałożyć warstwę ryżu, pokryć cienkimi plasterkami masła i duszonymi jabłkami. Nałożyć kolejną warstwę ryżu i posmarować cienką warstwą śmietanki. Oprószyć pozostałą łyżką cukru i łyżeczką cynamonu. 
Piec około 20 minut w temp. 150st. 
Podawać, gdy danie jest jeszcze ciepłe.






                                                                                 Smacznego:))
 

czwartek, 8 października 2015

Zupa gulaszowa z soczewicą

Pogoda za oknem już coraz bardziej jesienna, warto więc zadbać oto, aby nasze posiłki były sycące i rozgrzewające. Świetnie sprawdzają się gęste zupy takie jak np. gulaszowa. Na blogu jest już jedna wersja zupy gulaszowej, która znajdziecie tutaj, ta jest z dodatkiem soczewicy, dzięki czemu jest jeszcze bardziej sycąca. 




 
Składniki:  
  • 500g soczewicy, 
  • 700g szynki wieprzowej bez kości, 
  • 3 ziemniaki, 
  • średnia cukinia, 
  • czerwona papryka, 
  • 3 marchewki, 
  • pietruszka,
  • łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki curry, 
  • 1/2 łyżeczki bazylii, 
  • 1/2 łyżeczki oregano, 
  • sól, pieprz.
Wykonanie

Soczewicę zalać wodą i odstawić na 12 godzin, by napęczniała. Następnie dodać umyte i pokrojone w kostkę mięso oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i pietruszkę. Gotować około godziny na małym ogniu. Dodać obrane ziemniaki i pokrojone w kostkę. Gotować około 20 minut. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy. Gotować jeszcze jakieś 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.




                                                                      Smacznego:))
 

środa, 7 października 2015

Ciasto cytrynowe z borówkami

Mamy jeszcze na krzaczkach trochę dojrzałych borówek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały:) Niestety nie mam teraz zbyt wiele czasu na pieczenie, dlatego na szybko upiekłam taką pyszną cytrynowa babkę z dodatkiem borówki amerykańskiej. Ciasto ma śliczny, żółty kolor, jest bardzo aromatyczne i puszyste. Co tu dużo mówić, musicie je po prostu upiec:)



foremka 26cm x 11cm
 
Składniki:  
  • 3 jajka, 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 200ml oleju, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • skórka z całej cytryny, 
  • 150g borówki amerykańskiej.
Wykonanie

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Dodać borówki, delikatnie wymieszać. 
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wym. 26cm x 11cm. Piec około 50-60 minut w temp. 170st.
Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.








                                                                       Smacznego:))