Składniki:
- 500ml mleka,
- 2 budynie czekoladowe,
- 4 łyżki cukru,
- 80g masła,
- 16 herbatników.
W 3/4 szklanki mleka rozrobić budynie.
Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać
budynie, mieszać, aż masa zgęstnieje.
Herbatniki
ułożyć na dnie tortownicy i śr. 21cm (w razie potrzeby połamać je na
mniejsze kawałki). Wylać gorący budyń, przykryć kolejną warstwą
herbatników. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem cappuccino:
- 250ml śmietanki 30%,
- 400g serka mascarpone,
- 8 łyżek cappuccino w proszku,
- 2 czubate łyżki żelatyny,
- 3/4 szklanki cukru pudru.
Inspiracja: Smakołyki Bereniki
Smacznego:))
Ciekawa zmiana, czekoladowy budyń na pewno dobrze komponuje się z kawową górą :)
OdpowiedzUsuńjakie pyszności:) rewelacyjnie się prezentuje aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne ciacho :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :) Zjadłabym z przyjemnością !
OdpowiedzUsuńŚwietny i prosty przepis :-)
OdpowiedzUsuńWygląda nie źle no bez pieczenia. :)
OdpowiedzUsuńzapisuję bez dwóch zdań !
OdpowiedzUsuńdzięki kochana za kolejną inspirację, już sama nie wiem co teraz robić, bo przepis z dnia na dzień coraz lepszy :D
Taki kawałek ciasta do porannej kawy, ahh rewelka! :)
OdpowiedzUsuńwow efektownie wygląda! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo się dopiero nazywa ciacho. Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały :D
OdpowiedzUsuńŚwietne! Super pomysł, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńcudowny, a jaki prosty,no i piec nie trzeba! :)
OdpowiedzUsuńa jakie byłyby proporcje na dużą blachę 25x39 lub 25x35?
OdpowiedzUsuńNa taką blachę proponuję zwiększyć ilość wszystkich składników co najmniej o połowę.
UsuńCzyli: 750ml mleka, 3 budynie czekoladowe, 6 łyżek cukru, 120g masła, 24 herbatniki.
Na krem: 375ml śmietanki 30%, 600g mascarpone, 10-12 łyżek cappuccino, 3 czubate łyżki żelatyny i 1 i 1/3 szklanki cukru.
Już robiłam 2 razy -teraz będzie trzeci w foremce okrągłej - taki torcik urodzinowy dl mamy
OdpowiedzUsuńJuż 2 razy zrobione i zjedzone - teraz użyje przepisu aby zrobić torcik urodzinowy dla mamy
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę;)) Pozdrawiam!
UsuńI jak tu schudnąć ,a zamierzam się od kilku tygodni ,a tu takie pyszne przepisy od samego patrzenia ślinka cieknie .Ale i tak zrobię go .
OdpowiedzUsuńMam takie małe pytanie, czy dodajemy masła np osełki, czy Kasię?
OdpowiedzUsuńWystarczy Kasia lub coś podobnego do Kasi:)
UsuńCiasto pyszne. Wyprobowalam :)jedno mnie yylko zastanawia, na zdjeciu masa cappucino wydaje sie byc puszysta, a moja taka nie wyszla konsystencja przypomina mase budyniowa. Czy zrobilam cos nie tak ? :) a moze tam wlasnie mialo byc? Pozdrawiam :) MIMO WSZYSTKO CIASTO PYSZNE!
OdpowiedzUsuńMoja masa rzeczywiście miała bardzo puszystą konsystencję, nie wiem dlaczego mogła wyjść inna...
Usuńżelatyna w masie nie jest potrzebna mascarpone doskonale utrzyma śmietanę robiłam wielokrotnie kładąc na taka masę truskawki zalane galaretką
OdpowiedzUsuńRobiłam późnym wieczorem i zorientowałam się, że mam serka mascarpone. Ale znalazłam w lodówce 400ml jogurtu gteckiego. Zaryzykowałam i wyszło pyszne!! :-)
OdpowiedzUsuńNa Święta zrobię z serkiem i poczujemy jaka jest różnica ;)
Buuuuuuuu ... u mnie niestety masa się zważyła po dodaniu ostudzonej żelatyny ... Jak myślicie dlaczego? Robiłam drugi raz i to samo.
OdpowiedzUsuńMoże żelatyna nie była do końca ostudzona? Albo za długo była ubijana po dodaniu do masy? Zawsze warto "Zahartować" żelatynę kilkoma łyżkami masy, wtedy mamy większą pewność, że masa się nie zważy.
Usuń