Masa cygaretkowa:
- 25 g masła lub margaryny,
- 25 g cukru pudru,
- 25 g mąki pszennej,
- białko.
Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać przesianą mąkę. Na koniec dodać ubite białka. Krótko zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub specjalnego dekoratora i wyciskać fantazyjne wzroki na dużą blachę (u mnie 37x42cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
Biszkopt:
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki + łyżeczka mąki pszennej,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki kakao,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Piec około 10 minut w temp. 180st. Ciepłą roladę wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w roladę wraz ze ściereczką, tak, by masa cygaretkowa była na górze. Odstawić, by ostygło.
Krem:
- budyń śmietankowy,
- 250 ml mleka,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 120 g masła lub margaryny,
- 70 g orzechów laskowych (użyłam Kresto),
- sok z 1/2 limonki.
W 50ml mleka rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko powoli wlewać rozpuszczony budyń. Gotować, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać sok z limonki oraz zmielone orzechy.
Roladę rozwinąć, rozsmarować krem, zwijać ponownie w roladę, jednak już bez ściereczki:)) odstawić roladę na kilka godzin, by nieco zmiękła.
Źródło: Przyślij Przepis
Smacznego:))
rewelacja, zapisuję przepis, nie odpuszczę takim słodkością:)
OdpowiedzUsuńPrześlicznie wygląda ta rolada! Pełna rozpusta :)
OdpowiedzUsuń