Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 150g serka homogenizowanego o smaku bananowym,
- 250g masła lub margaryny,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki maku niebieskiego (ja użyłam Kresto),
- jajko do posmarowania.
Wykonanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać serek homogenizowany oraz masło. Posiekać i szybko zagnieść. Następnie dodać cukier waniliowy oraz mak. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką. Każde koło podzielić na 8 równych trójkątów. Zwijać do środka tworząc małe rogaliki.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec około 15-20 minut w temp. 180st, aż ładnie się zezłocą.
Smacznego:)
Rogaliki idealne do herbatki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis...
Pozdrawiam
na pewno dzieki temu serkowi sa lekko slodkie i delikatne...musze wyprobowac!
OdpowiedzUsuńPiękne rogaliki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Jolu oczywiście do herbatki też idealnie pasują;))
OdpowiedzUsuńmadz polecam:))