Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 250g masła,
- szczypta soli,
- 4 łyżki zimnej wody.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz
masło. Posiekać nożem, dodać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto.
Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki.
3/4
ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem.
Piec około 20-25minut w temp. 180st.
Dodatkowo:
- 5 jabłek,
- 2 łyżki cukru,
- słoik powideł śliwkowych (mogą być inne domowe konfitury),
- cukier puder trzcinowy Diamant do oprószenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne,
zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla, podlać kilkoma
łyżkami wody, zasypać cukrem. Dusić około 20 minut na małym ogniu,
mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić i wyłożyć na podpieczony,
wystudzony spód.
Posmarować dokładnie powidłami.
Z reszty ciasta
utoczyć wałeczki, ułożyć na wierzchu ciasta tworząc kratkę.
Piec około
15-20minut w temp. 180st.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)
musi być smaczna:) mniam:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmmmmmniam:) tradycyjnie piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńzjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńśliczna krateczka
OdpowiedzUsuń:) Pierwszy raz robiłam:):)
OdpowiedzUsuńUwielbiam słodkości, a u Ciebie wybór ogromny. Pozdrawiam i zapraszam również do NAs
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że znajdziecie u mnie coś ciekawego:) Z chęcią zajrzę:)
OdpowiedzUsuń