Ciasto:
2 jajka,
250g margaryny,
3 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru pudru,
1/3 łyżeczki soli,
1 szczypta sody oczyszczonej.
Ze
wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki i
wylepić nimi specjalną formę na grzybki, szyszki i orzeszki. Następnie
postawić na gazie i piec ok. 8min, w między czasie obracając na drugą stronę. Ostudzić.
Krem:
50g masła,
50g margaryny,
2 żółtka,
budyń waniliowy,
400ml mleka,
1/2 szklanki mleka,
łyżka cukru waniliowego.
W
1/2 szklanki mleka rozrobić budyń i żółtka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i
cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową. Mieszać,
aż masa całkiem zgęstnieje. Ostudzić.
Masło utrzeć z margaryną na puch,
dodawać po łyżce masy budyniowej.
Kremem napełniać skorupki i sklejać.
Dodatkowo:
100g mlecznej czekolady,
2 łyżki śmietany 30%,
łyżka masła,
100g tartych orzechów laskowych (użyłam Back Mit).
Czekoladę
stopić wraz z masłem i śmietanką na parze.
Lekko przestudzoną masą
smarować orzeszki, grzybki i szyszki z obu stron, następnie od razu
obtaczać w zmielonych orzechach.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Przepiękne grzybki, mimo, że dzisiaj jest już troszkę późno na pieczenie, na pewno wypróbuję . A na razie życzę Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńprawdziwie świąteczne słodkości :]
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Jakie urocze ciacha!! :-)
OdpowiedzUsuńZdrowych i Wesołych Świąt!! :-)
Bardzo Wam dziękuję a grzybki polecam choćby na przyszły rok:)
OdpowiedzUsuń