Składniki:
150g płatków ryżowych,
500g wiśni z kompotu,
1 i 1/2 szklanki mleka,
1/2 laski wanilii,
3 łyżki cukru pudru,
150ml śmietanki 30%,
10g startej czekolady.
Przygotowanie
Mleko zagotować z cukrem pudrem, nasionami wanilii i szczyptą soli. Wsypać płatki ryżowe. Gotować jedną minutę na małym ogniu, stale mieszając. Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno,
porcjami dodawać do zimnych płatków ryżowych. Dokładnie wymieszać.
Do
pucharków lub miseczek układać na przemian odsączone owoce i porcję
ryżu.
Udekorować wiśniami, startą czekoladą i miętą.
Smacznego:)
Jaki ciekawy deser! I jak pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńTakich fantazji nam właśnie potrzeba w szare jesienne dni! :D
OdpowiedzUsuńwyczarować deser z płatków ryżowych to jest ogromny talent do słodkości! :)
OdpowiedzUsuńBoziulku, jak to pięknie wygląda, po prostu rozkosz...
OdpowiedzUsuńświetny deser:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:):) Alicja doskonale to ujęłaś:):)
OdpowiedzUsuńPiękny deser! : )
OdpowiedzUsuńPrzyjemna wariacja na temat szwarcwaldzkiego ciasta!
Dziękuję;)
OdpowiedzUsuń