Ciasto:
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
50g świeżych
drożdży,
1/2 szklanki cukru,
150g masła lub margaryny,
4 żółtka,
łyżka
cukru waniliowego,
szklanka mleka,
szczypta soli,
skórka starta z 1
cytryny.
Drożdże
utrzeć z łyżeczką cukru. Zalać ciepłym mlekiem, dodać 3 łyżki mąki,
wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Resztę
mąki przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn oraz żółtka utarte z cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny.
Wyrobić. Na sam koniec dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść
gładkie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w
ciepłe miejsce.
Masa serowa:
600g twarogu,
3 duże jajka,
250g serka
mascarpone,
1/2 szklanki cukru pudru,
2 łyżki budyniu waniliowego,
1/2
laski wanilii,
600g jagód.
Twaróg
zmielić, zmiksować z serkiem mascarpone i żółtkami. Dodać cukier puder,
sproszkowany budyń oraz nasiona wanilii. Białka ubić na sztywną pianę,
dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o
wym. 30x40cm i wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Na cieście rozsmarować
masę serową, posypać jagodami (mrożone rozmrozić i odsączyć). piec około
40-45minw temp. 170-180st.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńAle bym chciała, żebyś wysyłała mi porcję każdego ciasta które pieczesz... Bardzo.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia serdeczne.
Ale mi narobiłaś apetytu na drożdżówkę z kubkiem ciepłego kakałka :D
OdpowiedzUsuńszkoda, że zdjęć nie można zjeść!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, musiała być pyszna z tymi jagodami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo;):) Aniu muszę nad tym pomyśleć:):) Może znajdę jakieś rozwiązanie:)
OdpowiedzUsuńOla kakao obowiązkowe do drożdżówki:)