Składniki:
2 jajka,
ok. 2 szklanek mąki pszennej,
180g śmietany 18%,
szczypta soli,
3 łyżki cukru,
szklanka mleka,
3 jabłka,
opak. cukru waniliowego,
olej do smażenia.
Przygotowanie
Jajka
rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, mlekiem i cukrami. Mąkę przesiać,
zmieszać ze solą. Połączyć z mokrymi składnikami.
Dodać obrane ze skórki
i pokrojone na cienkie plastry jabłka. Wymieszać.
Nakładać łyżką na
patelnię tworząc małe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
kocham takie cieplutkie delikatne placuszki mmm
OdpowiedzUsuńWspaniałe delikatne placuszki :)
OdpowiedzUsuńszklanki mleka?
OdpowiedzUsuńMiała być szklanka, już poprawione;) Miło mi będzie jeśli następnym razem się podpiszesz:)
OdpowiedzUsuńPlacuszki są takie proste a jednocześnie takie genialne :3
OdpowiedzUsuńOj tak są niezwykle proste a tak smaczne;)
OdpowiedzUsuńRozklucic jajka??
OdpowiedzUsuńTak, czyli lekko je ubić, by nieco się spieniły :)
Usuń